ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανικός Τύπος: 40 Marder στην Ελλάδα, 40 παλιά ελληνικά τανκς στην Ουκρανία

Η κυκλική ανταλλαγή όπλων Ελλάδας-Γερμανίας και η ενδεχόμενη κρατικοποίηση της Uniper στις σελίδες του Τύπου.

«Μετά από συζητήσεις αρκετών εβδομάδων η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Το Βερολίνο αρχίζει να κινείται λίγο στο ζήτημα των όπλων». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε σχέδια για παράδοση 50 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Dingo στην Ουκρανία. Επιπλέον το Κίεβο πρόκειται να λάβει δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου Mars για την ενίσχυση της αεράμυνας. Το Βερολίνο δεν παρεκκλίνει από την γνωστή γραμμή του να μην προμηθεύει την Ουκρανία με δυτικά άρματα μάχης παρά τα συνεχιζόμενα αιτήματα του Κιέβου για ένα ή δύο τανκ Leopard και τεθωρακισμένα Marder. Αντ' αυτού η γερμανίδα υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση. Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει ότι η Γερμανία θα δώσει στον ελληνικό στρατό 40 τεθωρακισμένα Marder, και στη συνέχεια η Αθήνα θα στείλει στην Ουκρανία 40 παλιά σοβιετικά άρματα BMP. Ο ουκρανικός στρατός διαθέτει ήδη τεθωρακισμένα αυτού του τύπου, επομένως δεν απαιτείται αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία.

Με τη νέα αποστολή όπλων η υπουργός Άμυνας και ο καγκελάριος απαντούν στην εντεινόμενη κριτική σύμφωνα με την οποία η Γερμανία στηρίζει υπερβολικά διστακτικά την Ουκρανία. Πρόσφατα πολιτικοί των συγκυβερνώντων Πρασίνων και Φιλελευθέρων τάχθηκαν υπέρ της εξαγωγής αρμάτων μάχης Marder και Leopard στην Ουκρανία.

Δεν είναι μονόδρομος η κρατικοποίηση της Uniper

Η πιθανή κρατικοποίηση της Uniper, του αποκλειστικού εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, σχολιάζεται σχεδόν από όλες τις γερμανικές εφημερίδες. Ενδεικτικό το σχόλιο της Südeutsche Zeitung «Χαμένοι ή χαμένοι».

Εάν η Uniper καταρρεύσει εκατοντάδες μεγάλοι πελάτες της θα έμεναν χωρίς φυσικό αέριο. Οι βιομηχανίες θα σταματούσαν αναγκαστικά τη παραγωγή και οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν θα μπορούσαν πλέον να προμηθεύσουν τα νοικοκυριά. Λίγο πριν το ξεκίνημα του χειμώνα μια κατάρρευση της συστημικής Uniper δεν αποτελεί επιλογή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να κρατικοποιήσει εδώ και τώρα την Uniper. Όπως κάνει ούτως ή άλλως σήμερα, το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει στην παραπαίουσα εταιρία περαιτέρω πιστώσεις. Θα ήταν μάλιστα η καλύτερη λύση. Διότι δεν θα χρειαζόταν το γερμανικό δημόσιο να ασχολείται επ' αόριστον με ένα πάροχο, του οποίο το σημαντικότερο πεδίο δραστηριοποίησης δεν έχει πλέον καμία αξία. Με τις πιστώσεις η Uniper έχει τη δυνατότητα να επιζήσει δύο ακόμα εβδομάδες μέχρι την 1η Οκτωβρίου όταν αρχίσει να ισχύει η έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου. Με αυτήν ο πάροχος αποκτά τη δυνατότητα να μετακυλήσει το 90% του κόστους για την παροχή αερίου στους πελάτες του. Έτσι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί αισθητά».

Πηγή: DW - Στέφανος Γεωργακόπουλος