DW για τεθωρακισμένα οχήματα Marder: Αμοιβαία επωφελής για Γερμανία – Ελλάδα η στήριξη της Ουκρανίας 

Η Γερμανία θα παραχωρήσει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, και θα τα αντικαταστήσει με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder

Για ένα «σχήμα» στήριξης της ουκρανικής αντίστασης, με οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Γερμανία, κάνει λόγο η Deutsche Welle, αναφερόμενη στις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπύχνερ.

Η Γερμανία θα παραχωρήσει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, και θα τα αντικαταστήσει με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, με βάση τη συμφωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. 

Μετά την αλλαγή τόνου αλλά και περιεχομένου στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο για τα ελληνοτουρκικά, μετά τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών που ερμηνεύθηκαν ως τήρηση «ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», ερωτήθηκαν τέθηκαν και για την ανακοίνωση χθες του καγκελάριου περί συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με απώτερο στόχο την στήριξη της Ουκρανίας. Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ επιβεβαιώθηκε η αποστολή σοβιετικού τύπου εξοπλισμών από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα την παράδοση στον ελληνικό στρατό από τα αποθέμαυα της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας σύγχρονων τεθωρακισμένων τύπου Marder.

Στη συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, από το βήμα της γερμανικής βουλής, και ο καγκελάριος Σολτς, ο οποίος έκανε μνεία στις χθεσινές επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επ‘ αυτού. Μετά την Τσεχία, λοιπόν, η Γερμανία και με την Ελλάδα ξεκινά ένα τέτοιο μοντέλο βοήθειας προς την Ουκρανία, ανέφερε ο Όλαφ Σολτς. 

Σχετικά με την ανταλλαγή οπλικών συστημάτων Ελλάδας και Γερμανίας δεν δόθηκαν πάντως περαιτέρω λεπτομέρειες στο μπρίφινγκ, ούτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά ούτε και από τον εκπρόσωπο του υπ. Άμυνας. Προς το παρόν δεν είναι, λοιπόν, γνωστό πόσα γερμανικά τεθωρακισμένα θα λάβει η Ελλάδα από τη Γερμανία και πότε, αλλά ούτε και το κόστος της όλης διαδικασίας.

Η Γερμανία θα αγοράσει 60 ελικόπτερα Σινούκ από την αμερικανική Boeing για να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των CH-53 που διαθέτει, ανακοίνωσε στο μεταξύ σήμερα το Βερολίνο.
 

Πηγή: Deutsche Welle