Κλείσιμο

Γάλλος Υπουργός: Η ΕΕ πρέπει να απαλλαγεί από τη βιομηχανική και οικολογική της αφέλεια

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκύρ, η ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ είναι απαραίτητη

Καθώς η ΕΕ προετοιμάζει την απάντησή της στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκύρ δήλωσε στη EURACTIV ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι μιας «νέας πράσινης βιομηχανικής επανάστασης» – αρκεί μόνο οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να δαπανήσουν τα απαραίτητα μετρητά.

Ο IRA, που υπόσχεται μια φορολογική ελάφρυνση ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων (369 δισεκατομμυρίων ευρώ) και ένα επενδυτικό πακέτο για την απαλλαγή της αμερικανικής οικονομίας από τον άνθρακα, λειτούργησε ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη, δήλωσε ο Λεσκύρ.

«Συνειδητοποιήσαμε επιτέλους τον επείγοντα χαρακτήρα και το εύρος της πρόκλησης [να καταστήσουμε τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ουδέτερες ως προς τον άνθρακα]», δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας.

Η «αποανθρακοποίηση» της οικονομίας είναι μια διαδικασία που αποτελείται από δύο μέρη: «καθιστώντας τους υφιστάμενους βιομηχανικούς φορείς πιο πράσινους και αναπτύσσοντας μια νέα βιομηχανία απαλλαγής από τον άνθρακα», εξήγησε ο υπουργός.

Είναι ένας μακρύς και δύσβατος δρόμος, παραδέχθηκε – ιδίως δεδομένου ότι η πράσινη οικονομία δεν παράγει κέρδη από την αρχή, οπότε «απαιτούνται δημόσιοι πόροι».

Η ΕΕ πρέπει να απαλλαγεί από τη «βιομηχανική και οικολογική αφέλεια» και να ενισχύσει προληπτικά τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν αλλάξει, δήλωσε ο Λεσκύρ, προσθέτοντας ότι η ατζέντα της ΕΕ για το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να δει αυτές τις νέες συνθήκες όπως είναι, και όχι να σχηματίσει μια ρόδινη άποψη για την παγκοσμιοποίηση.

Μήπως αυτό σημαίνει την είσοδο σε μια νέα εποχή προστατευτισμού;

«Όχι», απάντησε. «Βλέπετε, μου αρέσει το ποδόσφαιρο: Προτιμώ την επίθεση από την άμυνα. Προτιμώ την κατάκτηση από την προστασία».

Ο κοινός δανεισμός παραμένει στον αέρα

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το δικό της «Βιομηχανικό Σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία», το οποίο περιλαμβάνει μείωση της γραφειοκρατίας, χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου που η Γαλλία υποστηρίζει ανοιχτά.

«Χρειαζόμαστε φρέσκο δημόσιο χρήμα και μια κοινή βιομηχανική στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Λεσκύρ.

Σε ερώτηση αν αυτό θα σήμαινε έναν νέο γύρο κοινού δανεισμού μετά το ταμείο ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ  από τον κορονοϊό το 2020, ο υπουργός προτίμησε να μην δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

«Δεν θέλω να κολλήσω σε ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Το να γίνω σκληροπυρηνικός μπορεί να με κάνει δημοφιλή στο Παρίσι, αλλά σίγουρα ανεπαρκή στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο υπουργός.

Βραχυπρόθεσμα, ο Λεσκύρ τάσσεται υπέρ της αναδιανομής 250 δισεκατομμυρίων ευρώ από το υφιστάμενο ταμείο για τον κορονοϊό σε αυτό το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας «πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε νέες πηγές ρευστότητας». Επιπλέον, η ΕΕ πρέπει επίσης να κάνει «ό,τι μπορεί για να απλοποιήσει την πρόσβαση των βιομηχανιών στις κρατικές ενισχύσεις», πρόσθεσε.

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Φινλανδία έχουν ήδη απορρίψει τις προτάσεις να αναλάβουν περισσότερο χρέος της ΕΕ, καθιστώντας αβέβαιη οποιαδήποτε συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας το καλοκαίρι του 2023, παράλληλα με μια ευρύτερη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Στην παγκόσμια κούρσα για το μηδενικό ισοζύγιο, ο Λεσκύρ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Γαλλία έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: την πυρηνική ενέργεια.

«Είναι ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και φθηνή- ακόμη και η Ιαπωνία επενδύει ξανά στην πυρηνική ενέργεια, παρά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ είναι απαραίτητη: «Η Γαλλία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε. Κι όλο αυτό είναι σύμφωνο επίσης με την επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έσπευσε να προσθέσει ο Λεσκύρ.

Για το σκοπό αυτό, η «τεχνολογική ουδετερότητα» πρέπει να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί, δήλωσε ο Λεσκύρ αναφερόμενος σε μια αρχή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία καμία τεχνολογία δεν πρέπει να ευνοείται έναντι κάποιας άλλης για την επίτευξη την καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Σε τελική ανάλυση, αυτό θα δώσει στη Γαλλία άφθονο περιθώριο να αναπτύξει τις δικές της πυρηνικές ικανότητες, ενώ παράλληλα «θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ισχυρής και κυρίαρχης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Η μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, δεν πρέπει να περιμένει μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024, όπως πρότεινε η Γερμανία. «Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και ο ενεργειακός εφοδιασμός δεν είναι σταθερός, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα βρίσκεται υπό πίεση», υποστήριξε.

Οι Γάλλοι βιομηχανικοί ηγέτες και η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF θα πρέπει να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας, πρότεινε, ως νεύμα προς τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υποστηρίζονται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για τον μετριασμό της αστάθειας των τιμών.

Κρίσιμες πρώτες ύλες

Ένα άλλο θεμελιώδες ζήτημα είναι η πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες – όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, οι σπάνιες γαίες και άλλες – οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατασκευή πράσινων τεχνολογιών όπως οι μπαταρίες, οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ.

Όσον αφορά αυτά τα βασικά ορυκτά, η ΕΕ εξαρτάται σήμερα σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές, ιδίως από την Κίνα.

«Πρέπει να αναζητήσουμε αυτά τα υλικά σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Λεσκύρ, επιμένοντας ότι απαιτείται μια στρατηγική σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας – από την εξόρυξη των μετάλλων μέχρι την ανακύκλωση.

Δύο έργα εξόρυξης λιθίου έχουν ανακοινωθεί στη Γαλλία, «τα οποία πρέπει να είναι βιώσιμα, με ελάχιστες περιβαλλοντικές ζημιές», δήλωσε ο υπουργός. Μεγάλες ποσότητες νικελίου μπορούν επίσης να βρεθούν στη Νέα Καληδονία, ένα γαλλικό νησί κοντά στην Αυστραλία.

Μόνο μέσω υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων μπορεί να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών, δήλωσε ο Λεσκύρ στη EURACTIV. «Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και να αποδεχτούμε ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα είναι πολύπλοκη [ενώ εξορύσσεται πόρος στο ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο υπουργός.

Μια πράξη της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες αναμένεται να εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο, ο Λεσκύρ απέρριψε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση για να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους.

«Διαφωνώ πλήρως με όσους πιστεύουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η παραγωγή δεν μπορούν να πάνε μαζί», δήλωσε. Αντίθετα, ο Γάλλος υπουργός πιστεύει ότι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όπου είναι δυνατόν, «είναι συμβατή με την ‘καλή’ ανάπτυξη», εφόσον οι κυβερνήσεις είναι εκεί για να υποστηρίξουν τη μετάβαση.

Η αποανάπτυξη, από την άλλη πλευρά, είναι «κατά της κοινωνίας», κατέληξε ο Λεσκύρ.

Πηγή: euractiv.gr