Ερντογάν: Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας», η οποία μετατράπηκε σε τζαμί.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, για να εξασφαλίσει –όπως είπε- τη νίκη για τον εαυτό της και τους συμμάχους της.

Των αναφορών του κ. Ερντογάν είχε προηγηθεί η έκδοση νέας τουρκικής Navtex σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πρωί της Πέμπτης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros έδωσε στίγμα πλησίον του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ της Κύπρου.

Λίγες ώρες μετά τη Navtex που εξέδωσε η Aγκυρα, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο, με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι η τουρκική Νavtex αφορά θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου και έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Δεσμεύει δε περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ν. Δένδιας: Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ

Στο μεταξύ, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε το πρωί της Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αναφερόμενος δε, σε συνέντευξή του στον Antenna, στην κινητικότητα του ερευνητικού τουρκικού πλοίου Barbaros, ο κ. Δένδιας τόνισε πως παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικά βήματα

Νωρίτερα, μήνυμα προς την Αγκυρα να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), έστειλαν οι ΗΠΑ, μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.