Κλείσιμο

Καιρίδης σε ΣΚΑΪ για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: Τι έπαιξε ρόλο για να κάνει πίσω ο Ερντογάν

Στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να κάνει πίσω ο Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης.

«Έχουμε μια αποκλιμάκωση. Η Τουρκία βρήκε τοίχο χάρη κυρίως στην ελληνική αποφασιστικότητα – ετοιμότητα  η οποία προκάλεσε και την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η έξοδος του πολεμικού ναυτικού έστειλε το μήνυμα της ισχυρής αποτροπής που θα έχει κόστος όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους και για την Τουρκία αλλά για την διεθνή ειρήνη και την σταθερότητα του ΝΑΤΟ όποτε οι συνέπειες είναι ευρύτερες. Μαζι με αυτό και οι οικονομικές κυρώσεις καθώς το τουρκικό εξαγωγικό εμπόριο αποτελεί το 60%, ο τουρκικός τουρισμός κλπ και σε αυτό υπήρξε καθοριστική στάση όχι μόνο των παλαιών συμμάχων μας πχ Γαλλία αλλά και νέων που έχουν έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις  πχ Αυστραλία, Σλοβακία, Εσθονία, Βέμπερ, Γερμανία κλπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο περνάμε σε μια νέα εποχή των ελληνοτουρκικών. «Τέλος η τσάμπα μαγκιά από τον Ερντογάν σε συνδυασμό με τον τοίχο που συνάντησε στον Έβρο και τώρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορεί να συνεχίσει ως ταραχοποιός χωρίς κόστος» επισήμανε ενώ σχολίασε πως «το πρόβλημα δεν τελειώνει βέβαια όμως είναι μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας. Μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης που έχει επιχειρήματα και θέλει τον διάλογο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «δημιουργείται ένα κενό στα νότια μας. Η μέση Ανατολή φλέγεται. Το κενό αυτό θα αυξηθεί διότι το πετρέλαιο περιθωριοποιείται άρα η Μέση Ανατολή θα φτωχοποιηθεί, οι κοινωνικές αναταράξεις θα ενταθούν, ο οίκος των Σαούτ εγώ προσωπικά αμφιβάλω αν θα είναι μαζί μας τα επόμενα 30 χρόνια αν συνεχιστεί η κατρακύλα του πετρελαίου. Αυτό το κενό επιτείνεται από την Αμερική που αποχωρεί και σε αυτό το κενό μπαίνουν εξωευρωπαικοι παίκτες και αντιευρωπαϊκοί που θέλουν την διάλυση της Ευρώπης διότι ο Ερντογάν δεν θέλει μια ενωμένη Ευρώπη. Θέλει μια διαλυμένη Ευρώπη. Εδώ έρχεται ο Μακρόν και ο Μητσοτάκης ώστε να ρυμουλκήσουμε την Γερμανία στην γεωστρατηγική Ευρώπη διότι η Αμερικανική ομπρέλα δεν υπάρχει πια και πρέπει να προστατευτούν τα συμφέροντα κατεξοχήν έναντι της Τουρκίας». 

Δείτε αναλυτικότερα τις δηλώσεις του:

Πηγή: skai.gr