Κλείσιμο

Διεύρυνση αποφάσισαν οι BRICS - Προσκαλούν 6 χώρες να γίνουν μέλη

Οι ηγέτες του μπλοκ των BRICS, των κορυφαίων αναπτυσσόμενων χωρών, κάλεσαν τις έξι από τις εννέα μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου χώρες στον κόσμο να ενταχθούν στο μπλοκ από την 1η Ιανουαρίου 2024

Οι ηγέτες του μπλοκ των BRICS, των κορυφαίων αναπτυσσόμενων χωρών, κάλεσαν τις έξι από τις εννέα μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου χώρες στον κόσμο να ενταχθούν στο μπλοκ από την 1η Ιανουαρίου 2024, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι BRICS κάλεσαν τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συμμετάσχουν, σε μια κίνηση που στοχεύει στην ενίσχυση της επιρροής του μπλοκ που έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τον «Παγκόσμιο Νότο».

Η επέκταση θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για δεκάδες ενδιαφερόμενες χώρες που επιδιώκουν ένταξη στο BRICS,  αυτή τη στιγμή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, σε μια εποχή που η γεωπολιτική πόλωση ωθεί τις προσπάθειες του Πεκίνου και της Μόσχας να τη σφυρηλατήσουν ένα βιώσιμο αντίβαρο απέναντι στη Δύση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ο οποίος φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι νέοι υποψήφιοι θα γίνουν δεκτοί ως μέλη την 1η Ιανουαρίου 2024.

Με τη σύνοδο αυτή οι BRICS ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο», τόνισε ο Ραμαφόζα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών των πέντε χωρών που συμμετέχουν προς το παρόν στην ομάδα.

Η συζήτηση για τη διεύρυνση ήταν στην κορυφή της ατζέντας στην τριήμερη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ. Και ενώ όλα τα μέλη των BRICS εξέφρασαν δημόσια την υποστήριξή τους για τη διεύρυνση του μπλοκ, υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των ηγετών σχετικά με το πόσο και πόσο γρήγορα.
 

Πηγή: skai.gr