Κλείσιμο

Διεθνής της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη υπό τον Στηβ Μπάνον

«Η ακροδεξιά ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όχημα τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με ενορχηστρωτή τον πρώην σύμβουλο Επικοινωνίας του προέδρου Τραμπ,Στηβ Μπάνον» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Periodico.

Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Marianne «από τότε που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, ο Στηβ Μπάνον, έχει μόνο μια ιδέα στο μυαλό του: να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, για να συντρίψει αυτό που αντιλαμβάνεται ως απειλή για την Αμερική.

Το ΑΠΕ - ΜΠΕ πληροφορείται ότι συνεργάτες του Μπάνον αγόρασαν ένα τεράστιο μοναστήρι στην Ιταλία για να εκπαιδεύσουν τους «μαχητές» του. «Η χώρα δεν επιλέγεται τυχαία. Μετά το Brexit, η επόμενη Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης βρίσκεται στην Ιταλία» γράφει το γαλλικό περιοδικό Marianne.

Στο πλαίσιο αυτό ο Στηβ Μπάνον εχει δημιουργήσει ένα κίνημα για την ένωση των ευρωπαίων ακροδεξιών λαϊκιστών. Αξιοποιώντας τις επαφές του με τον Νάιτζελ Φαρατζ στη Βρετανία, την Μαριν Λε Πεν στη Γαλλία και τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, ο Μπάνον ίδρυσε την οργάνωση «Το Κινημα», μια ομάδα με έδρα τις Βρυξέλλες που στοχεύει στην ενοποίηση των ακροδεξιών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Το τελευταίο διάστημα ο Μπάνον δραστηριοποιείται στην Ισπανία, στηρίζοντας το ακροδεξιό κόμμα Vox που από 0,2% στις προηγούμενες εκλογές φιλοδοξεί να αποσπάσει το 5% στις εκλογές του Απριλίου στην Ισπανία αλλά και στις ευρωεκλογές του Μαΐου . Ο Μπάνον συνεργάζεται στην Ισπανία με τον Ραφαέλ Μπαρντάζι, πρώην σύμβουλο του πρώην ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ . Ο Μπαρνταζι σήμερα εργάζεται μάλιστα ως επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του ακροδεξιού κόμματος Vox. «Οι λόγοι για αυτή την άνοδο της Ακροδεξιάς είναι πολλοί, αλλά οι κυριότεροι συνδέονται με τα δέκα χρόνια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, το προσφυγικό, την απαξίωση της παραδοσιακής πολιτικής τάξης που στιγματίστηκε από τη διαφθορά, τη δυσπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που θεωρήθηκαν συνεργοί των πολιτικών λιτότητας που τορπίλισαν το κράτος πρόνοιας, ιδίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Μια τέλεια καταιγίδα, την οποία εκμεταλλεύεται τώρα η Ακροδεξιά» γράφει η El Periodico.

Παρούσα η Ακροδεξιά σε 21 κοινοβούλια στην Ευρώπη

Σήμερα, τα Ακροδεξιά κόμματα εκπροσωπούνται σε 21 κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ. Είναι κυβερνητικοί εταίροι στην Αυστρία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία, ενώ στη Δανία η Ακροδεξιά παρέχει κοινοβουλευτική υποστήριξη στην εκτελεστική εξουσία. Στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία, κυβερνούν μεν παραδοσιακές δεξιές δυνάμεις, αλλά προωθούν πιο ακραίο δεξιό λόγο. Ποτέ άλλοτε οι εθνικιστικές, ξενόφοβες και ακροδεξιές λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις δεν είχαν τόσο ισχυρή παρουσία στην Γηραιά ήπειρο, μετά τη δεκαετία του 1930 που έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία. Στόχος των ακροδεξιών δυνάμεων είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου με σκοπό να υπονομεύσουν τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και να αποδυναμώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ένα ισχυρό ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση των θεσμικών οργάνων των Βρυξελλών. O Έλληνας δημοσιογράφος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος με πολύ καλές πηγές στις Βρυξέλλες λέει ότι «άνθρωποι του Μπάνον είχαν επαφές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με ανθρώπους του ακροδεξιού χώρου υπό την ευρύτερη έννοιά του».

Σχολή της ακροδεξιάς του Μπάνον σε μοναστήρι στην Ιταλία

Ο Στηβ Μπάνον θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη από ένα απομακρυσμένο μοναστήρι στα βουνά, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης. Το όραμα του Μπάνον είναι να μετατρέψει το μοναστήρι Τρισούλτι του 13ου αιώνα σε ακαδημία της ακροδεξιάς, λέει ο άγγλος συνεργάτης του Μπένζαμιν Χάρνγουελ. Σύμφωνα με τον Χάρνγουελ, στο μοναστήρι αυτό θα λειτουργήσει μια «σχολή για πολιτιστικούς πολεμιστές», και θα γίνει «πνευματική κατοικία των ιδεών του Μπάνον».
Ο Χάρνγουελ είναι επικεφαλής της Dignitas Humanae Institute (DHI), μιας υπερ-συντηρητικής οργάνωσης, η οποία το 2018 κέρδισε έναν διαγωνισμό για τη μίσθωση της μονής Τρισούλτι για τα επόμενα 19 χρόνια με ένα ετήσιο μίσθωμα 100.000 ευρώ. Εκτός από την υποστήριξη του Μπάνον, το DHI έχει και τη στήριξη συντηρητικών Καθολικών ιερωμένων που είναι ενάντια στον Πάπα Φραγκίσκο,όπως ο αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Κιο Μπουρκε.

Ο Μπάνον ως δάσκαλος

Όπως πληροφορείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ η οργάνωση DHI θέλει να δημιουργήσει τη λεγόμενη Ακαδημία Τρισούλτι για τη χριστιανική Δύση - ως προπύργιο ενάντια στην υποτιθέμενη απειλή για την Ευρώπη από τη μαζική μετανάστευση από την Αφρική, τον προοδευτικό εξισλαμισμό και το κοσμικό κράτος. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει φιλοσοφία, οικονομία, θεολογία και ιστορία. Ο Μπάνον θα είναι επίσης ο δάσκαλος ενός μαθήματος που θα ασχολείται με τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης. Η βάση γι' αυτό είναι οι ιδέες που ο Μπάνον έθεσε σε μια ομιλία του 2014 .
Σε αυτήν μίλησε για την απειλή του «ισλαμικού φασισμού» και επέκρινε τον καπιταλιστικό νεποτισμό και τις παγκόσμιες ελίτ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, επαινώντας τον παραδοσιακό γάμο και καταδικάζοντας τις αμβλώσεις.

Ο Χαρνγουελ που στο παρελθόν εργάστηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο, λέει ότι ο Μπάνον είναι ο μέντοράς του. «Τον βρήκα συναρπαστικό: Όταν κάθισα και τον άκουσα, μου έπεσαν τα ...σαγόνια», λέει ο Χάρνγουελ, περιγράφοντας την πρώτη του συνάντηση με τον Μπάνον στη Ρώμη πριν από πέντε χρόνια. Τώρα, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή μαζί του. Όπως ο Μπάνον, ο Χάρντγουελ υποστηρίζει εντελώς αμφισβητούμενες θέσεις: χαρακτηρίζει τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου «τερατώδη φιλοσοφία» και δεν βλέπει ότι υπάρχειτκλιματική αλλαγή. Την ιδέα ότι η ζωή δεν θα μπορούσε να έχει θεϊκή προέλευση, τη θεωρεί τρομερή.

Ο Χαρνγουελ σχεδιάζει να ανοίξει την ακαδημία στη Ρώμη τον Ιούνιο και να την μεταφέρει στη μονή Τρισουλτί το 2020. Το παλιό μοναστήρι θα προσφέρει χώρο για 250 έως 300 μαθητές, που στεγάζονται στα κελιά των μοναχών ή σε μεγαλύτερους κοιτώνες.

Η μόνη Τρισούλτι ήταν γνωστή στην Ιταλία ως «το Πανεπιστήμιο Φυτοθεραπείας του Χάρβαρντ», όπως λέει ο Χαρνγουελ. Εδώ επινοήθηκε και το ποτό με γλυκάνισο Σαμπούκα . Υπάρχουν βέβαια μια σειρά από πρακτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την αναδιαμόρφωση της μονής: το σήμα του κινητού τηλεφώνου είναι αδύναμο, τα δωμάτια παγώνουν το χειμώνα και το χιόνι μπορεί να εμποδίσει τους δρόμους προς το μοναστήρι. Το ποιος θα πληρώσει για τα έξοδα ανακαίνισης, εξακολουθεί να είναι ασαφές. Ο μόνος μέχρι τώρα γνωστός δωρητής είναι ο Μπάνον. Ο Χάρνγουελ μετακόμισε στο μοναστήρι τον περασμένο Ιούνιο. Εκτός από τον ίδιο, στη μονή μένουν σήμερα μία ή δύο γάτες, ο παλιός ηγούμενος και ένας μάγειρας, ο οποίος ενεργεί επίσης ως φύλακας και κηπουρός. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Χάρνγουελ λέει ότι μαθαίνει στα ελληνικά την Αγία Γραφή για να μπορεί να τη διαβάζει στο πρωτότυπο.

Οι αντίπαλοι του Χάρνγουελ και του Μπάνον ανησυχούν πάντως. Η κεντροαριστερή ακτιβίστρια Ντανιέλα Μπιάνκι διοργάνωσε τον Δεκέμβριο μια διαδήλωση διαμαρτυρίας με 300 συμμετέχοντες κατά της Ακαδημίας Μπάνον.

Σημειώνουμε, ότι το Κινημα του Στηβ Μπάνον έχει ισχυρή χρηματοδότηση και στο παρελθόν σε συνεργασία με την Cambridge Analytica που είναι «big data» εταιρεία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε το 2016 να επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Αντιπρόεδρος της Cambridge Analytica είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Μερσερ , ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στο Brexit όσο και στη μετέπειτα οργάνωση ισχυρών ακροδεξιών ομάδων στην Ευρώπη.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ