Της Αθηνάς Παπακώστα
Η ομιλία του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, διήρκησε σχεδόν δύο ολόκληρες ώρες και ήταν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Ήταν η πρώτη του ομιλία από το 2021 προς τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.
Η χρονική στιγμή την οποία ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε για να μιλήσει δεν είναι τυχαία. Bρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην ουκρανική πρωτεύουσα ενώ, λίγες ώρες μετά την ομιλία Πούτιν τον λόγο θα έπαιρνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να εκφωνήσει και εκείνος ομιλία αλλά από τη Βαρσοβία.
Ο ισχυρός ένοικος του Κρεμλίνου έμεινε πιστός στο αφήγημά του. Επιτέθηκε κατά της Δύσης και κυρίως κατά των Ηνωμένων Πολιτειών επιμένοντας ότι η Μόσχα είναι το θύμα του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο. Αυτοί έβγαλαν το τζίνι από το μπουκάλι. Αυτή έφεραν το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.
Όπως εξήγησε, η Ρωσία ήθελε ειρηνική επίλυση του προβλήματος αλλά οι χώρες της Δύσης πίσω από την πλάτη της Μόσχας προετοίμαζαν το δικό τους σχέδιο. Για τον ίδιο οι δυτικές χώρες θα συμμαχούσαν ακόμη και με τον διάβολο για να πολεμήσουν τη Ρωσία.
«Τι σημαίνει αυτό για μας; Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θέλουν να τελειώνουν μαζί μας μια και καλή. Δηλαδή σκοπεύουν να μετατρέψουν μια τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια αντιπαράθεση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε στον λαό του να νικήσει και προανήγγειλε παροχές προς όσους πολεμούν ενώ δεσμεύθηκε για την ενίσχυση του ρωσικού στρατού και του ναυτικού – μία δέσμευση η οποία φωτίζει την πρόθεση της Μόσχας να μην τελειώσει σύντομα τον πόλεμο με πολλούς αναλυτές να σημειώνουν μάλιστα ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν εμφανίστηκε αμετανόητος και αποφασισμένος να τον κερδίσει.
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ούτε μία στιγμή στην κατάσταση στα πεδία των μαχών.
Μέχρις εδώ ουσιαστικά παρατηρούμε να μην έχει αλλάξει κάτι στο αφήγημα του Ρώσου προέδρου. Όμως, όταν εκείνος ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα πυρηνικά μπαίνει στον πάγο τότε αυτό το αφήγημα αλλάζει, προς το χειρότερο.
Πιο αναλυτικά, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε «αναγκασμένος» να ανακοινώσει ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη που αφορά στον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων τόσο της Ρωσίας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών. Βέβαια έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αποχωρεί και αυτό έχει τη σημασία του.
Όπως υπογράμμισε, οι δυτικές χώρες έχουν στραμμένα τα πυρηνικά τους όπλα κατά της Ρωσίας και όχι το αντίστροφο. Η Μόσχα δεν θα πατήσει πρώτη το κουμπί, διευκρίνισε.
Αυτή η επιλογή Πούτιν ήταν κατά τον βρετανικό The Guardian και η μοναδική είδηση από την ομιλία του Ρώσου προέδρου. Όπως ήταν επόμενο οι δυτικές χώρες καταδίκασαν την απόσυρση της Μόσχας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση «απογοητευτική και ανεύθυνη» ενώ από την πλευρά της η Γαλλία κάλεσε τη Ρωσία «να επιδείξει υπευθυνότητα και να αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατόν».
«Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση», λέει στο βρετανικό BBC ο Αντρέι Κολέσνικοβ, από τη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace «καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς ο Πούτιν θα συμπεριφερθεί στο μέλλον και τι έχει στο μυαλό του»
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.