BBC: Ο Πούτιν μπορεί να επιδιώξει εκδίκηση εναντίον του Πριγκόζιν, εκτιμά ο επικεφαλής της CIA

Η υπηρεσία πληροφοριών είχε πράγματι εκ των προτέρων γνώση της ανταρσίας, είπε ο Μπερνς, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ενώ επεξεργάζεται σχέδιο αντεκδίκησης κατά του Γιεβγκένι Πριγκοζίν, λέει ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν είπε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να επιδιώξει αντεκδίκηση κατά του κ. Πριγκόζιν. «Αυτό που βλέπουμε είναι ένας πολύ περίπλοκος χορός», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της CIA.

Ο κ. Πούτιν είναι πιθανό να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς επεξεργάζεται τον καλύτερο τρόπο πώς να αντιμετωπίσει τον αρχηγό της ομάδας Wagner, πρόσθεσε ο Μπερνς.

Η ηγεσία της Ρωσία εξακολουθεί να χρειάζεται τη Wagner σε μέρη όπως η Αφρική, η Λιβύη και η Συρία και έτσι είναι πιθανό ο Πούτιν να προσπαθήσει να διαχωρίσει την ομάδα από τον αρχηγό της.

«Ο Πούτιν είναι κάποιος που γενικά πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο», είπε ο Μπερνς. «Σύμφωνα με την εμπειρία μου, ο Πούτιν είναι ο απόλυτος εκφραστής της ανταπόδοσης, οπότε θα εκπλαγώ αν ο Πριγκόζιν αποφύγει περαιτέρω τις συνέπειες».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπήρχε κίνδυνος δηλητηρίασης του Πριγκόζιν. «Αν ήμουν στη θέση του, θα πρόσεχα τι έτρωγα. Θα έβλεπα το μενού μου», είπε ο πρόεδρος. Ο διευθυντής της CIA επανέλαβε αυτή τη σκέψη λέγοντας: «Αν ήμουν ο Πριγκόζιν, δεν θα απέλυα τον γευσιγνώστη μου».

Η υπηρεσία πληροφοριών είχε πράγματι εκ των προτέρων γνώση της ανταρσίας, είπε ο Μπερνς, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές.

Η ανταρσία ήταν η πιο άμεση επίθεση που έχει δεχτεί ο Πούτιν στα 23 χρόνια της εξουσίας του, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αμφισβήτησης των επιχειρημάτων του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Πριγκόζιν να λέει ότι είχε χτιστεί σε ψέματα, είπε ο Μπερνς.

Πρόσθεσε ότι το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι ο ηγέτης της Ρωσίας αισθάνθηκε υποχρεωμένος να κάνει μια συμφωνία με έναν άνθρωπο που ήταν υποστηρικτής του, είπε ο επικεφαλής της CIA.

Ο Πούτιν έχει προβάλει μια εικόνα του εαυτού του ως διαιτητής της τάξης στη Ρωσία, και έτσι οι 36 ώρες της ανταρσίας θα έχουν αφήσει πολλούς στη χώρα με το ερώτημα «μήπως o αυτοκράτορας δεν είχε ρούχα ή τουλάχιστον γιατί του παίρνει τόσο πολύ για να ντυθεί;», είπε ο Μπερνς.

Αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει βαθύτερα ερωτήματα στη ρωσική ελίτ σχετικά με την κρίση του κ. Πούτιν, τα οποία υπάρχουν από την απόφασή του να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Εάν η Ουκρανία σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στο πεδίο της μάχης, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους Ρώσους να δώσουν προσοχή στην κριτική του Πριγκόζιν για τον πόλεμο, συμπλήρωσε.

Πηγή: skai.gr