Στη Λευκορωσία (;) ο Πριγκόζιν

Μέχρι και χθες ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε δημοσιοποιήσει μερικά ηχητικά μηνύματα ενώ, τελευταία φορά είχε εμφανιστεί καθώς αποχωρούσε από την πόλη στον νότο της Ρωσίας, Ροστόφ

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επανεμφανίστηκε. Περίπου... Ακούγεται σαν τον επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ. Η σιλουέτα του στο ημίφως μοιάζει με εκείνου. Είναι όμως άραγε αυτός;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Την Τετάρτη ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να καταγράφει τον επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ. Εάν πράγματι επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του τότε θα μιλάμε πράγματι για την πρώτη επανεμφάνισή του μετά το τέλος της ένοπλης ανταρσίας του ίδιου και της ομάδας του κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας στις 24 Ιουνίου.

Σε αυτό το βίντεο ακούμε μία ανδρική φωνή η οποία μοιάζει πολύ με εκείνη του Πριγκόζιν. Τραβηγμένο σε χαμηλό φως φέρεται να δείχνει τον επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας περιτριγυρισμένο από δέντρα και σκηνές να απευθύνεται σε μαχητές οι οποίοι ακούγεται να τον επευφημούν.

Ακούγεται μάλιστα να λέει στους άνδρες του ότι «έδωσαν μία άξια μάχη» στην Ουκρανία καταφέρνοντας πάρα πολλά για τη Ρωσία.

Στη συνέχεια, επικρίνει όσα εκτυλίσσονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «ατιμωτική».

Αναλυτές σε αυτό το σημείο λένε πως κάτι τέτοιο ακούγεται ως κάτι το οποίο θα έλεγε ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας. Ωστόσο, το στοιχείο που, όπως λένε απουσιάζει, είναι ότι δεν επιτίθεται ευθέως (όπως συνήθιζε) κατά του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και κατά του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Στη συνέχεια του βίντεο ο Πριγκόζιν σημειώνει ότι οι μαχητές του «θα συνεχίσουν» την προετοιμασία τους και υπαινίσσεται πιθανή επιστροφή τους στα ουκρανικά εδάφη «όταν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα εξαναγκαστούμε να θέσουμε τους εαυτούς μας και την εμπειρία μας σε εξευτελισμό».

Σε αυτό το σημείο, επίσης, οι αναλυτές συμφωνούν ότι τα λόγια αυτά ταιριάζουν επίσης στη λογική Πριγκόζιν υπενθυμίζοντας τα διαρκή παράπονά του αλλά και τις εκρήξεις θυμού για την έλλειψη πυρομαχικών από τη Μόσχα ενώ, υπογραμμίζουν ότι δεν αποκλείει την επιστροφή της ομάδας στην Ουκρανία αλλά υπό όρους.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ αναφέρει -πάντοτε απευθυνόμενος σε μαχητές του-  ότι «η απόφαση ελήφθη για να παραμείνουν στη Λευκορωσία ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» και ότι η μισθοφορική του ομάδα θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να κάνει τον στρατό της χώρας αυτής «τον δεύτερο καλύτερο στον κόσμο».

Από αυτό το σημείο, καταλήγουν πρώιμα στο συμπέρασμα ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν βρίσκεται στη Λευκορωσία και τηρεί τα όσα συμφωνήθηκαν την 24η Ιουνίου μετά τη φερόμενη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Μέχρι και χθες ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε δημοσιοποιήσει μερικά ηχητικά μηνύματα ενώ, τελευταία φορά είχε εμφανιστεί καθώς αποχωρούσε από την πόλη στον νότο της Ρωσίας, Ροστόφ.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, διεθνή πρακτορεία είχαν δημοσιεύσει δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονταν κονβόι οχημάτων να εισέρχεται στη Λευκορωσία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η ομάδα Βάγκνερ ολοκλήρωσε την παράδοση του οπλισμού της και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωνε σε ρωσική εφημερίδα, ότι η ιδιωτική ομάδα δεν υπάρχει ως νομική οντότητα.

Πηγή: skai.gr