Η συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ-Γαλλίας-Αυστραλίας, σηματοδότησε την ένταξη της τελευταίας στο κλειστό κλαμπ των κρατών που έχουν στην κατοχή τους πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Συγκεκριμένα σε αυτό ανήκουν μόλις 6 χώρες παγκοσμίως:
- ΗΠΑ 68 υποβρύχια
- Ρωσία 29 υποβρύχια
- Κίνα 12 υποβρύχια
- Ηνωμένο Βασίλειο11 υποβρύχια
- Γαλλία 8 υποβρύχια
- Ινδία1 υποβρύχιο
Το συγκριτικό πλεονέκτημα των υποβρυχίων της Αστραλίας
Τα υποβρύχια που αποκτά η Αυστραλία είναι ταχύτερα και εντοπίζονται δυσκολότερα από τα συμβατικά. Μπορούν να παραμένουν βυθισμένα για μήνες πυροδοτώντας πυραύλους σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Δίνουν παράλληλα στους αμερικανούς, τη δυνατότητα για παρακολούθηση από κοντά των ενεργειών του κινεζικού στόλου στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Γιατί έχει τόσο ενδιαφέρον η συγκεκριμένη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού
Την ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού «διασχίζει» ο δρόμος του μεταξιού, η δίοδος μεταξύ Κίνας και Ευρώπη, η οποία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Παράλληλα στον Ινδο-Ειρηνικό περιλαμβάνεται η Νότια Σινική Θάλασσα και αποτελεί σημείο ζωτικής σημασίας, καθώς υπολογίζεται πως περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ναυτιλίας διέρχεται από την περιοχή, ενώ, ταυτόχρονα, η περιοχή είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Καίριας σημασίας είναι η λεγόμενη «γραμμή των 9 σημείων» (nine dash line), βάσει της οποίας η Κίνα αξιώνει κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν σε όλη την περιοχή, και επικαλύπτει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (εφεξής ΑΟΖ) των Μπρουνέι, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Βιετνάμ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.