Ρωσία vs Αυστραλίας για AUKUS:  Πυρηνοκίνητα υποβρύχια; Δεν είστε «χώρα ελεύθερη από πυρηνικά;» 

Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η συμφωνία AUKUS βάσει της οποίας ΗΠΑ και Βρετανία θα προμηθεύσουν την Αυστραλία με πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Η Αυστραλία θα καταστεί μόλις η έβδομη χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, μετά τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία. 

«Η Μόσχα αναμένει ότι η Καμπέρα, ως χώρα ελεύθερη από πυρηνικά, θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της», δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. 

«Επιστήσαμε την προσοχή στα δημοσιευμένα σχέδια της Καμπέρα ως μέρος της νέας τριμερούς πρωτοβουλίας ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (AUKUS). Πιστεύουμε ότι ούσα μια χώρα χωρίς πυρηνικά και πιστή συμμετέχουσα στη Συνθήκη Μη-Διάδοσης, η Καμπέρα θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και βάσει της συμφωνίας δικλείδων ασφαλείας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και το πρόσθετο πρωτόκολλο. Αναμένουμε ότι η Καμπέρα θα διασφαλίσει την απαραίτητη συνεργασία με τη ΔΟΑΕ προκειμένου να αποκλείσει τυχόν κινδύνους διάδοσης», πρόσθεσε ο Ζαχάροβα.

Την Πέμπτη το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας πρωτοβουλίας ασφάλειας (AUKUS). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Καμπέρα σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον 8 πυρηνικά υποβρύχια με την τεχνογνωσία Λονδίνου και Ουάσινγκτον, το πρώτο εκ των οποίων θα τεθεί σε υπηρεσία το 2036 και να εξοπλίσει ξανά τις ένοπλες δυνάμεις της με αμερικανικούς πυραύλους Κρουζ χρησιμοποιώντας αμερικανική και βρετανική τεχνολογία. 

Για το λόγο αυτό, η Καμπέρα τερμάτισε το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην ιστορία της με τη Γαλλία ύψους 31 δισεκ. ευρώ. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «πισώπλατη μαχαιριά» από το Παρίσι, κάτι που προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση της Μόσχας. 

Το Πεκίνο προειδοποίησε ότι η δημιουργία του AUKUS θα επιδεινώσει την κούρσα εξοπλισμών και κάλεσε τα μέλη της συμμαχίας να εγκαταλείψουν τη «νοοτροπία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» και τις «στενόμυαλες γεωπολιτικές λογικές».
 

Πηγή: skai.gr