Ασφυκτικό πρέσινγκ στον Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

H ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την επομένη της διαδοχικής επανεκλογής του ξεκίνησε τα παζάρια με την Ουάσιγκτον για τα πολυπόθητα για την Άγκυρα μαχητικά F-16.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Το ΝΑΤΟ ενέτεινε την πίεσή του στην Τουρκία να αποσύρει τις ενστάσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία καθώς επιθυμεί να έχει ξεμπερδέψει με το θέμα έως τον επόμενο μήνα και τη Σύνοδο στο Βίλνιους.

Γι' αυτόν τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να ταξιδέψει στην Άγκυρα «στο εγγύς μέλλον» όπως, ανακοίνωσε ο ίδιος από το Όσλο και τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Τομπίας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα Τουρκία και Ουγγαρία να επικυρώσουν το σουηδικό αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις μας».

Οι συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης είχαν παγώσει εξαιτίας της διεξαγωγής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη γείτονα.

Η Τουρκία ενώ άναψε το πράσινο φως για τη Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τον περασμένο Απρίλιου, διατηρεί τις αντιρρήσεις της για τη Σουηδία καθώς, επιμένει ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη οργανώσεων τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατικές.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι η Στοκχόλμη δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη πριν από έναν χρόνο πλέον στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και κατά συνέπεια οι ανησυχίες της Άγκυρας στον τομέα της Ασφάλειας δεν έχουν κατευναστεί.

Ο Στόλτενμπεργκ όμως επιμένει πως έχει έρθει η ώρα και αξιωματούχος - ο οποίος δεν κατονομάζεται σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - σημειώνει ότι δεν αποκλείεται η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα να λάβει χώρα ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στην ίδια γραμμή κύματος, ήταν και οι υπόλοιποι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. «Είναι η στιγμή» δήλωνε η Νορβηγή ΥΠΕΞ, Άννικεν Χούτεφελντ με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, να επισημαίνει ότι «είναι ουσιώδες να καλωσορίσουμε επιτέλους τη Σουηδία ως το 32ο μέλος μας» υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά τη στήριξη του Βερολίνου στη σουηδική κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δεν έδωσε το παρών στη Σύνοδο στο Όσλο έκανε μία ανάρτηση στο Τουίτερ και σε αυτή κάλεσε τη Στοκχόλμη με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα», όπως σημείωνε, πρώτα να εκπληρώσει «τις δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από το Τριμερές Μνημόνιο» και να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και στη συνέχεια «τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν».

H ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την επομένη της διαδοχικής επανεκλογής του ξεκίνησε τα παζάρια με την Ουάσιγκτον για τα πολυπόθητα για την Άγκυρα μαχητικά F-16.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έδωσε την εντύπωση, ότι τα F-16 συνδέονται με την εισδοχή της Σουηδίας στη Συμμαχία λέγοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος «θέλει να βρούμε μία λύση για τα F-16. Του είπα πως θέλουμε μία συμφωνία για τη Σουηδία. Ας το κάνουμε, λοιπόν».

Όμως την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, διαχώρισε τα δύο αυτά ζητήματα αν και υπογράμμισε ότι η επίτευξή τους θα ενίσχυε δραματικά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, και το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, η Ουγγαρία, αφήνει τη Σουηδία στο... περίμενε.

Λίγες ημέρες μετά το σαφές μήνυμα του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, από το Κατάρ ότι η σκανδιναβική χώρα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη  Βουδαπέστη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιαρτο, ξεκαθαρίζει πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε καμία πίεση» προσθέτοντας πως «το ουγγρικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την επικύρωση».

Και το νήμα της πίεσης και των συνομιλιών πιάνεται ξανά από εκεί που το είχαμε αφήσει λίγες εβδομάδες πριν προτού σηκωθεί η αυλαία των τουρκικών εκλογών με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στις 11 και 12 Ιουλίου.

TAGS: ΝΑΤΟ