Στο πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 έχει καταλήξει η κυβέρνηση Τραμπ, με τα μέτρα αυτά να ανακοινώνονται τις επόμενες μέρες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Σάββατο το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων της Ουάσινγκτον.
Η Τουρκία παρέλαβε την Παρασκευή τρία πρώτα φορτία με εξοπλισμό των S-400, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ ένα νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος έφτασε χθες Σάββατο στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει μία από τις τρεις δέσμες δράσεων, εκπονημένες για να επιφέρουν ποινές διαφορετικής κλίμακας έκαστη. Αυτές οι δέσμες μέτρων εκπορεύονται από τον Νόμο Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο Τραμπ πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον πέντε από 12 διαφορετικές κυρώσεις - από τις πιο ήπιες έως τις πιο σκληρές - σύμφωνα με την CAATSA, μόλις πιστοποιήθηκε η παράδοση. Παράλληλα, σχεδόν διασφαλίζεται η πλήρης αποβολή της γειτονικής χώρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης του υπερσύγχρονου μαχητικού F-35.
Οι πηγές δεν διευκρίνισαν στο Bloomberg ποιο πακέτο κυρώσεων έχει επιλεγεί. Η επιβολή αυτών χρειάζεται την έγκριση του Τραμπ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόθεση της Ουάσινγκτον είναι οι κυρώσεις εις βάρος της ’γκυρας να ανακοινωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να περιμένει να περάσει η Δευτέρα, επέτειος συμπλήρωσης τριών ετών από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία για να αποφευχθεί μια νέα τροφοδότηση των θεωριών - που διατυπώνονται κυρίως από πιστούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ότι πίσω από το πραξικόπημα βρισκόντουσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το σχέδιο των κυρώσεων συγκροτήθηκε έπειτα από μέρες συζητήσεων και διαφωνιών- μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου ’μυνας και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Απαιτεί την έγκριση του Τραμπ και των ανώτατων συμβούλων του, σύμφωνα με τις πηγές, που δέχθηκαν να μιλήσουν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Την Παρασκευή, πρώτη μέρα παραλαβής από την ’γκυρα των πρώτων τμημάτων του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο ασκών χρέη υπουργού ’μυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τα μαχητικά F-35 και τους S-400. Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε ότι η αγορά των S-400 δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι η ’γκυρα αλλάζει στον στρατηγικό προσανατολισμό της, ενώ η τουρκική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι μια αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Τουρκία για τη συνέχιση συζήτησης του θέματος. Η ’γκυρα διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα διασύνδεσης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος με το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.
Με την παράδοση την Παρασκευή των πρώτων φορτίων με εξοπλισμό των S-400, τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.
«Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την εσφαλμένη απόκτηση των S-400 από τον (πρόεδρο της Τουρκίας) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές και επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζιμ ’ινχοφ, Τζακ Ριντ, Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ.
Πλήρως ανεπτυγμένο, το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 μπορεί να εντοπίσει και να καταρρίψει μαχητικά ή βομβαρδιστικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αεροπλάνα που παρενοχλούν τις τηλεπικοινωνίες, βλήματα τύπου cruise, εχθρικά βλήματα ακριβείας, και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς.
Σύμφωνα με τα επίσημα χαρακτηριστικά που έχει δημοσιεύσει η Μόσχα, το σύστημα ραντάρ του S-400 μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε ακτίνα έως 600 χιλιομέτρων. Έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα 300 στόχους που κινούνται με ταχύτητα έως 4.800 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.