Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τον Ιούλιο, ισχυριζόμενη ότι είχε τώρα τη δυνατότητα να πλήξει ολόκληρη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δοκιμές προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή.
Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν την ικανότητα των πυραύλων να επιτύχουν τέτοιους στόχους. Οι δοκιμές καταδικάστηκαν από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και προκάλεσαν την εκπόνηση σχεδίου νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ «λαμβάνουν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν προσεκτικά αμυντικά μέτρα για την προστασία τη δική μας και των συμμάχων μας» από τον κίνδυνο που συνιστά η Βόρεια Κορέα, δήλωσε μετά την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι.
«Η απειλή της Βόρειας Κορέας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», δήλωσε η Χέιλι ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ. «Χρειάζονται περαιτέρω μέτρα».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις ενέργειες που απειλούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις και ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα, ζητώντας την αποξήλωση του σχετικού εξοπλισμού.
Η εξαγωγή άνθρακα, μεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών στην Κίνα είναι μία από τις λίγες πηγές εσόδων της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Βόρεια Κορέα εξάγει κάθε χρόνο αγαθά ύψους περίπου 3 δισεκ. δολαρίων - και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να εξαλείψουν το 1 δισ. δολάρια αυτών των εμπορικών συναλλαγών.
Νωρίτερα φέτος, η Κίνα ανέστειλε τις εισαγωγές άνθρακα για να αυξήσει την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.
Ωστόσο, οι επανειλημμένες κυρώσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από τη συνέχιση της ανάπτυξης του πυραυλικού της προγράμματος.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.