Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την "ανησυχία" του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
"Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Ζελένσκι προκειμένου να τον ενημερώσω για τη ζωηρή μου ανησυχία σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη γύρω περιοχή και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός", ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ένα μήνυμα στο Twitter.
"Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και παραμένουμε δεσμευμένοι στη στενή εταιρική μας σχέση", πρόσθεσε.
Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της Συμμαχίας συναντήθηκαν την 1η Απριλίου για "μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας", ανέφερε εκπρόσωπος του NATO.
"Οι Σύμμαχοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες μεγάλου εύρους στρατιωτικές δραστηριότητες που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και στη γύρω περιοχή. Οι Σύμμαχοι ανησυχούν επίσης για τις ρωσικές παραβιάσεις της [συμφωνίας] κατάπαυσης του πυρός του Ιουλίου 2020, που οδήγησαν στον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα", διευκρίνισε.
"Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων χάρη στη συμφωνία της 27ης Ιουλίου 2020 που διαπραγματεύθηκε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)", είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.
"Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς", διαβεβαίωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον γγ του ΝΑΤΟ, πως μια πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να ενεργήσουν ως "ισχυρός παράγοντας αποτροπής" προς τη Ρωσία.
Η Ουκρανία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες στα βόρεια και ανατολικά σύνορά της, καθώς και στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Η τηλεφωνική συνομιλία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ ακολουθεί μηνύματα αλληλεγγύης που απηύθυναν στην Ουκρανία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους έπειτα από τις "πρόσφατες κλιμακώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική Ουκρανία".
Το Κρεμλίνο δεν αρνήθηκε τις πρόσφατες κινήσεις στρατευμάτων, αλλά επέμεινε πως η Μόσχα "δεν απειλεί κανέναν". Προειδοποίησε πως θα λάβει τα απαραίτητα "μέτρα" σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ουκρανία.
Η ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης των ένοπλων συγκρούσεων κατά μήκος του μετώπου ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει περισσότερους από 13.000 θανάτους από το 2014, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.