ΚΑΙΡΟΣ

Αίγυπτος: Δεύτερο κομβόι με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας επιθεωρείται στη Ράφα

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Στους 4.741 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Ένα δεύτερο κομβόι με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθε σήμερα Κυριακή στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ενώ επιθεωρείται πριν κατευθυνθεί προς τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, αλλά και ανθρωπιστικές πηγές στη Ράφα.

Συνολικός αριθμός περίπου 17 φορτηγών βρίσκονταν στο συνοριακό πέρασμα για επιθεώρηση πριν την είσοδό τους στη Γάζα, όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Στους 4.741 αυξήθηκε στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, ενώ οι τραυματίες έφτασαν στους 15.898, από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η Σίντι Μακέιν επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) δήλωσε τι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και ότι τα  φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εισέλθει μέχρι τώρα, είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, ενώ οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες χρειάζονται μία ασφαλή, και διαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC "This Week" η Μακέιν δήλωσε ότι το αναφερόμενο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια φτάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, αλλά η Γάζα είναι μία πολεμική ζώνη, στην οποία “συμβαίνουν πράγματα”.

Νέες προειδοποιήσεις

Νωρίτερα, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την προσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ακολούθως, σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν σκοπεύει να θεωρεί όσους δεν έχουν απομακρυνθεί (…) μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης». Πρόσθεσε ότι δεν στοχοθετεί αμάχους.
«Προκειμένου να περιοριστούν οι βλάβες σε αμάχους, οι IDF έστειλαν ένα αίτημα στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο», εξήγησε.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τον παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει χερσαίας επιχείρησης εκεί.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο, αν και οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι μέχρι τώρα δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατών», αν δεν το πράξουν. Εξάλλου εξήγησαν ότι το ταξίδι προς νότο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσαν ότι από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν πληγεί και περιοχές στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Βέτο στην κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας

Οι ΗΠΑ άσκησαν την Τετάρτη βέτο σε προσχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει η Βραζιλία και το οποίο ζητούσε την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως και την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.

Η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ δικαιολόγησε το βέτο της χώρας της την Τετάρτη επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες.

Η ίδια σχολίασε ότι οι ΗΠΑ απογοητεύθηκαν από το γεγονός ότι το προσχέδιο της Βραζιλίας δεν αναφερόταν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι το Ισραήλ έχει αυτό το δικαίωμα με βάση το Άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ