Οι διασώστες αρχίζουν να ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις τους στις σεισμόπληκτες περιοχές στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν καθώς ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες 72 ώρες μετά από έναν από τους πιο φονικούς σεισμούς παγκοσμίως, ενώ στα χωριά της περιοχής οι κάτοικοι αποχαιρετούν τους νεκρούς τους σε ομαδικές κηδείες.
Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.000 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, στις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν χιλιάδες σπίτια. Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας δυσκολεύουν από τις διαλυμένες υποδομές ύστερα από δεκαετίες πολέμου και έλλειψη ξένης βοήθειας, που κάποτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας αλλά που έχει στερέψει από τότε που οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία.
«Η επιχείρηση έχει σχεδόν τελειώσει», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης καταστροφών Τζανάν Σαγίκ, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης σε κάποια χωριά.
Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων ανέφερε την Κυριακή ότι 1.023 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό, 1.663 τραυματίστηκαν και πάνω από 500 αγνοούνται. Ο Σαγίκ δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο τελικός απολογισμός.
Περιτριγυρισμένο από βουνά, το Αφγανιστάν έχει μακρά ιστορία ισχυρών σεισμών, πολλοί εκ των οποίων σημειώνονται στην περιοχή Χίντου Κους στα σύνορα με το Πακιστάν.
Οι σεισμικές δονήσεις του Σαββάτου –μία εκ των οποίων ήταν 6,3 βαθμών—ήταν από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί φέτος στον κόσμο, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους.
Οι σεισμοί ισοπέδωσαν κτίρια σε περίπου 20 χωριά στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του χωριού Σιάχ Ααμπ στην επαρχία Ζίντα Τζαν, που έχασε τουλάχιστον 300 κατοίκους.
«Έχασα τις τέσσερις νύφες μου, τους τέσσερις γιους μου και τα εγγόνια μου», δήλωσε ο 60χρονος Ταζ Μοχάμαντ. Είπε ότι 11 μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν στην καταστροφή.
Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων ανακοίνωσε στήριξη ύψους 5 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της καταστροφής, αλλά η άμεση υλική βοήθεια έχει έλθει από λίγες μόνο χώρες.
Το υγειονομικό σύστημα του Αφγανιστάν, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην ξένη βοήθεια, έχει βρεθεί αντιμέτωπο με τεράστιες περικοπές εδώ και δύο χρόνια που οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία και έπαυσε μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας. Εκτός από την ιατρική βοήθεια και τα τρόφιμα, οι επιζώντες χρειάζονται απεγνωσμένα χώρους φιλοξενίας καθώς οι θερμοκρασίες υποχωρούν, ανέφερε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Αμπντούλ Σατάρ, εργάτης που σκάβει τάφους στη Σιάχ Ααμπ, δήλωσε ότι οι ζωντανοί χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη.
«Η πρώτη τους ελπίδα είναι ο Θεός και ακολουθεί η βοήθεια από άλλες χώρες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και άλλοι εργάτες έχουν ήδη σκάψει πάνω από 500 τάφους.
- «Άρχισα να ουρλιάζω, η αστυνομία μας είπε “τρέξτε, καλή τύχη”», λέει επιζών
- Το φιλί πριν από τον θάνατο, τα δίδυμα του Ιτάι και της Χαντάρ, τα παιδιά της Σίρι: Το πρόσωπο του πολέμου στο Ισραήλ μέσα από τρεις συγκλονιστικές ιστορίες
- «Αποκαταστάθηκε η ασφάλεια» στα σύνορα με τη Γάζα λέει το Ισραήλ - Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι άμαχοι
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.