Κλείσιμο

Δραματικό βίντεο: Μωρό εντοπίζεται ζωντανό κάτω από τόνους πέτρες στο Αφγανιστάν – Το έχει αγκαλιά η νεκρή μητέρα του 

Με προσεκτικές κινήσεις, οι διασώστες του βγάζουν τα χώματα και τις πέτρες από το πρόσωπο, τα μάτια και το στόμα, ενώ το μωρό σχεδόν δεν μπορεί να πάρει ανάσα

Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι – οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά - έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που χτύπησε το Σάββατο το Αφγανιστάν. Ο σεισμός έπληξε περιοχές που βρίσκονται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα ερείπια εκατοντάδων  σπιτιών που κατέρρευσαν. 

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο δείχνει την στιγμή που οι διασώστες εντοπίζουν σε κακή κατάσταση αλλά ζωντανό ένα μωρό. 

Το λίγων μηνών κοριτσάκι είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, με τόνους μπάζα, σκόνη, χώματα και πέτρες να το έχουν πλακώσει και να το έχουν θάψει κυριολεκτικά. 

Με προσεκτικές κινήσεις, οι άνθρωποι που το βρήκαν του βγάζουν τα χώματα και τις πέτρες από το πρόσωπο, τα μάτια και το στόμα, ενώ το μωρό σχεδόν δεν μπορεί να πάρει ανάσα- όμως είναι ζωντανό. 

Δίπλα του είναι η νεκρή μητέρα του, που την ώρα του σεισμού το είχε αγκαλιά. Οι διασώστες φαίνεται να σηκώνουν το άψυχο χέρι της γυναίκας για να απεγκλωβίσουν το κοριτσάκι…

Τον Ιούνιο του 2022, σεισμός 5,9 βαθμών, ο οποίος ήταν ο πιο φονικός που είχε αντιμετωπίσει έως τότε το Αφγανιστάν σε περίοδο 25 ετών, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους και είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες άστεγους στην φτωχή επαρχία Πάκτικα, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

Η νέα αυτή καταστροφή έρχεται τη στιγμή που το Αφγανιστάν υποφέρει ήδη από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, μετά την διακοπή της παροχής του μεγαλύτερου μέρους της ξένης βοήθειας μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.

Η επαρχία της Χεράτ, που έχει περίπου 1,9 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πλήττεται επίσης από ξηρασία εδώ και χρόνια, η οποία έχει παραλύσει πολλές αγροτικές κοινότητες που αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα.