Γαύδος: Διακοπές στο νησί όπου η Καλυψώ ξελόγιασε τον Οδυσσέα

Αν είσαι λάτρης της φύσης, της χαλάρωσης και του camping, δεν γίνεται να μην λατρέψεις αυτό το μικρό νησί

 Αν δεν έχετε πρόβλημα να ταξιδέψετε πολλα χιλιόμετρα και πάρα πολλές ώρες για να απολαύσετε ήρεμες και γαλήνιες διακοπές, τότε σας έχουμε τον ιδανικό προορισμό- και μάλιστα στην Ελλάδα.

Η Γαύδος, μερικά χιλιόμετρα νότια της Κρήτης, είναι το νοτιότερο νησί της Ευρώπης και  το «στολίδι» του Λιβυκού Πελάγους. 

γαβδος

Αυτό το παραμυθένιο, μικρό νησί βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια (48 χιλιόμετρα) νότια της Χώρας Σφακίων και έχει έκταση μόλις 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αν και τον χειμώνα οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 50 η Γαύδος τους καλοκαιρινούς μήνες «πλημμυρίζει» από κόσμο και φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες.

γαβδοσ

Το μικρό αυτό νησάκι έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία το μέρος όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα.

 Το λιμάνι της Γαύδου είναι η Καραβέ, η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί, ενώ το νοτιότερο κατοικημένο χωριό του είναι τα Βατσιανά των 31 κατοίκων.

Αν είσαι λάτρης της φύσης, της ηρεμίας και της χαλάρωσης δεν γίνεται να μην λατρέψεις αυτό το μικρό νησί. 

Τι θα δεις

Σήμα κατατεθέν της Γαύδου αποτελεί ο παλιός Φάρος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 368 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1880. Ήταν μάλιστα ορατός από απόσταση 40 μιλίων, την μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο αλλά τον Μάιο του 1942 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και καταστράφηκε.

γαβδοσ

Ο φάρος ανακατασκευάστηκε και δεσπόζει στο ίδιο σημείο.

Στη Γαύδο αξίζει να δεις από το κοντά κτίσμα των εξορίστων επί Μεταξά στο Σαρακίνικο

Το μικρό νησί της Γαύδου υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Εκεί εξορίστηκαν 250 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ηγετικά μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος όπως ο Άρης Βελουχιώτης αλλά και ο Μάρκος Βαφειάδης.

Κάντε ακόμα μία βόλτα στο βενετσιάνικο κάστρο στην Κεφαλή αλλά και στα ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά ερείπια στον λόφο του Άη Γιάννη.

Βουτιες σε πανέμορφες παραλίες

Μερικές από τις παραλίες του νησιού με άμμο είναι ο Λαύρακας, ο Πύργος και ο Ποταμός.

γαβδοσ

Μια εξαιρετική παραλία με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά είναι ο Κόρφος.

Φανταστική είναι η παραλία του Σαρακήνικου που διαθέτει ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Η παραλία του Άη Γιάννη, είναι μια εξίσου εντυπωσιακή και έχει πολλούς κέδρους και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Κατασκηνώστε ελεύθερα

Όσον αφορά τη διαμονή, υπάρχουν κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά κατά κύριο λόγο οι επισκέπτες πρoτιμούν το camping, καθώς η Γαύδος είναι ένα από τα λίγα νησιά στην Ελλάδα που επιτρέπουν την ελεύθερη κατασκήνωση.

Στο νησί υπάρχει ένα τοπικό λεωφορείο που μεταφέρει τους επισκέπτες στους οικισμούς και τις παραλίες.

Πηγή: skai.gr