ΚΑΙΡΟΣ

Oι ΗΠΑ επιστρέφουν στο φεγγάρι - 29 Αυγούστου ή αρχές Σεπτέμβρη η έναρξη της αποστολής Artemis 1

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Η κάψουλα θα φτάσει στη Σελήνη όπου θα τεθεί σε τροχιά προτού να επιστρέψει στη Γη. Ανάλογα με την οριστική ημερομηνία της εκτόξευσης, η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά από 39 έως 42 ημέρες.

Επιτέλους, φτάνει η μεγάλη ημέρα: η Artemis 1, η πρώτη αποστολή του αμερικανικού προγράμματος για την επιστροφή στο Φεγγάρι, ενδέχεται να εκτοξευτεί στις 29 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα η NASA.

Άλλες δύο ημερομηνίες θεωρούνται πιθανές για την εκτόξευση: η 2α ή η 5η Σεπτεμβρίου.

Η NASA επέλεξε σκόπιμα να κάνει την ανακοίνωση αυτή σήμερα, ανήμερα της επετείου από την προσσελήνωση της αποστολής Apollo 11 στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969.

Πενηντατρία χρόνια αργότερα, το πρόγραμμα Artemis σηματοδοτεί την επιστροφή των Αμερικανών στον δορυφόρο της Γης. Αυτή η πρώτη αποστολή ωστόσο δεν θα είναι επανδρωμένη. Στόχος της είναι να γίνει μια δοκιμή του νέου, γιγαντιαίου πυραύλου της NASA, του SLS (αυτή θα είναι η πρώτη πτήση του) και της κάψουλας «Ωρίων» στην κορυφή του.

Η εκτόξευση θα γίνει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα.

Η κάψουλα θα φτάσει στη Σελήνη όπου θα τεθεί σε τροχιά προτού να επιστρέψει στη Γη. Ανάλογα με την οριστική ημερομηνία της εκτόξευσης, η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά από 39 έως 42 ημέρες.

Ο «Ωρίωνας» έχει ήδη βρεθεί στο διάστημα μία φορά, για μια δοκιμαστική πτήση, το 2014. Τότε έκανε δύο περιστροφές γύρω από τη Γη ώστε να δοκιμαστεί η θερμική ασπίδα του.

Αυτή τη φορά θα φτάσει πολύ πιο μακριά και θα βιώσει πολύ πιο ακραίες συνθήκες κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα: ταχύτητα σχεδόν 40.000 χιλιομέτρων την ώρα και θερμοκρασία που θα φτάνει τη μισή εκείνης που καταγράφεται στην επιφάνεια του Ήλιου, όπως εξήγησε ο Μάικ Σαράφιν, ο υπεύθυνος της αποστολής.

Η επανδρωμένη αποστολή Artemis 2 είναι προγραμματισμένη για το 2024. Οι αστροναύτες δεν θα πατήσουν ωστόσο στην επιφάνεια της Σελήνης, απλώς θα κάνουν μια περιστροφή γύρω της. Τα μέλη της Artemis 3 θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο σεληνιακό έδαφος, το νωρίτερο το 2025, με βάση τον προγραμματισμό της NASA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ