Κλείσιμο

Το James Webb ανακάλυψε τον παλαιότερο γαλαξία που έχουμε δει ποτέ στο Σύμπαν

Πρόκειται για μια συλλογή αστεριών που χρονολογείται μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τo Big Bang

Τα νέα στοιχεία και οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για το Σύμπαν χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, διαδέχονται η μία την άλλη.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα , το James Webb ανακάλυψε τον παλαιότερο γνωστό γαλαξία στο σύμπαν.

Πρόκειται για μια συλλογή των αστεριών  που ονομάζεται GLASS-z13 και χρονολογείται μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τo Big Bang. 

James Webb

O προηγούμενος γαλαξίας που μέχρι πρότινος θεωρούταν ότι είναι ο παλαιότερος ήταν κατά 100 εκατομμύρια χρόνια «μεγαλύτερος» σε ηλικία και είχε ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Κατά τη διερεύνηση της περιοχής κοντά στο GN-z13, το James Webb εντόπισε επίσης τον γαλαξία GN-z11 και επιστήμονες από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ και του Σμιθσόνιαν στη Μασαχουσέτη σημειώνουν ότι και οι δύο γαλαξίες είναι πολύ μικροί, όπως αναφέρει το New Scientist.

Το GN-z13 έχει διάμετρο περίπου 1.600 έτη φωτός και το GLASS z-11 είναι 2.300 έτη φωτός.

James Webb

Και οι δύο γαλαξίες έχουν μάζα ισοδύναμη με 1 δισ. ήλιους, κάτι που η ομάδα επιστημόνων προτείνει ότι είναι αυτό που θα περίμεναν από γαλαξίες ηλικίας 500 εκατομμυρίων ετών και που θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι τα αστέρια σχηματίστηκαν ακόμη νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι επιστήμονες.

«Βρήκαμε δύο πολύ συναρπαστικούς υποψηφίους για εξαιρετικά μακρινούς γαλαξίες», λέει ο Rohan Naidu, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα αστρονομίας του πανεπιστημίου, δήλωσαν στο New Scientist.

Είναι πιθανό το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να μπορεί να «δει» πιο πίσω και να ανακαλύψει γαλαξίες ηλικίας μόλις 200 εκατομμυρίων ετών και θα μπορούσε –όπως λένε οι ερευνητές στα ευρήματά τους,  να αποτελέσει ένα «κρίσιμο βήμα στην εκπλήρωση της αποστολής του JWST για τη χαρτογράφηση κοσμικών αυγή."

Πηγή: skai.gr