Στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία προχωρούν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στη 1.30.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις μεταξύ των επιτροπών τεχνοκρατών των δύο χωρών, καθώς ήρθησαν οι ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των ιταλικών δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Ρώμη αλλάζει τα δεδομένα και όσον αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και με τα Τίρανα.
Τις πληροφορίες για τη συμφωνία με την Ιταλία επιβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
FM @NikosDendias welcomes #Italy FM @luigidimaio at @GreeceMFA / Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας υποδέχεται τον Ιταλό ομόλογό του L. Di Maio στο Υπουργείο Εξωτερικών / Il Ministro Nikos Dendias accoglie l’ omologo italiano Luigi di Maio al Ministero Affari Esteri 🇬🇷🇮🇹 pic.twitter.com/FpGVU59Lpg
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 9, 2020
Ανάρτηση για την επίσκεψή του στην Ελλάδα έκανε πριν από λίγο (11.20 περίπου) ο ιταλός ΥΠΕΞ:
«Μόλις προσγειώθηκα στην Αθήνα. Σήμερα νέα αποστολή εδώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση το θέμα των τουριστικών ροών.
»Προσπαθούμε σκληρά. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την οικονομική κρίση με αποφασιστικότητα, από τη μία πλευρά εργαζόμαστε για την επανέναρξη του (brand) Made in Italy στον κόσμο με το σύμφωνο εξαγωγών, ενώ ταυτόχρονα δεσμευόμαστε να ξεκλειδώσουμε τις τουριστικές ροές με τις χώρες της ΕΕ. To να φέρουμε ξένους τουρίστες στην Ιταλία σημαίνει να κάνουμε τους εμπόρους, τους τεχνίτες και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν. Να ενισχύσουμε την οικονομία.
»Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι, γιατί πρέπει να ανακτήσουμε τους μήνες καραντίνας. Στα μηνύματά σας διαβάζω ελπίδα, δύναμη και επιθυμία να μην τα παρατήσω. Να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι, ότι το κράτος δεν θα σας εγκαταλείψει».
Σχόλιο για τη συμφωνία έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Η συμφωνία για ΑΟΖ με Ιταλία κρίνεται σε δύο σημεία, διότι κατά τα άλλα είναι έτοιμη από 2016: α) αν αναιρεί λάθος ΝΔ το 1977 περιορίσει επήρεια σειράς νησιών μας στα 32-70%. β) Αν παραχωρεί εθνική κυριαρχία στο όνομα δικαιωμάτων αλιείας. Το ζήτημα είναι η μη εκχώρηση κυριαρχίας.
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) June 9, 2020
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.