Κλείσιμο

Θαλάσσιες ζώνες, ενέργεια και ασφάλεια στο επίκεντρο των επαφών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου

Θέματα ενέργειας, δικαίου της θάλασσας και διαχείρισης των κρίσεων που ταλανίζουν την ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τα θέματα συνεργασίας, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Κατά τη διμερή συνάντηση που προηγήθηκε, μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, εξετάστηκε εκ νέου το ζήτημα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την ως τώρα πρόοδο στο έργο των αρμόδιων τεχνικών επιτροπών και συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό νέα συνάντηση των τεχνικών ομάδων, στην Αθήνα.

«Έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για τη στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία είναι πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», δήλωσε, μετά το πέρας των επαφών, ο κ. Βενιζέλος.

Όσον αφορά τις κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στη μεσογειακή λεκάνη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου είναι μία «πλατφόρμα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή». επισημαίνοντας το ρόλο-κλειδί που έχει η Αίγυπτος στον αραβικό κόσμο, θέση που φάνηκε και από την κρίσιμη διαμεσολάβηση του Καΐρου για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις υπουργοί ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να οργανώσουν νέα τριμερή συνάντηση, σε επίπεδο υπουργών, στη Λευκωσία, με την προοπτική να υπάρξει αργότερα και τριμερής σύνοδος κορυφής, στο Κάιρο.

Ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως ο συντονισμός των θέσεων των τριών χωρών είναι «επιτακτικός» ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και ταυτόχρονα να είναι δυνατό «να χτίσουμε ένα δίκτυο για οικονομικό και πολιτικό συντονισμό».

«Έχουμε αποφασίσει πρακτικούς τρόπους για να δουλέψουμε μαζί, ώστε να συμβάλουμε στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας και να είμαστε παρόντες με τρόπο που να δείχνει ότι δεν παρακολουθούμε απλώς τα γεγονότα, χωρίς να αντιδρούμε», σχολίασε από την πλευρά του ο κύριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ