Κλείσιμο

Τα μηνύματα «πίσω» από τις προτροπές Μητσοτάκη στο υπουργικό και ο δρόμος προς τις κάλπες

Έβαλε τέλος στα σενάρια που όλο το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την πολιτική ατζέντα του επόμενου εννεαμήνου σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, γνωστοποιώντας παράλληλα με το χρόνο των εκλογών – σε εννέα μήνες- και τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από το μήνυμα στους Υπουργούς του ότι το κυβερνητικό έργο σε καμιά περίπτωση δεν θα σταματήσει ή δεν θα επιβραδυνθεί κατά την περίοδο που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές, τον Μάιο-Ιούνιο του 2023, έστειλε ένα ακόμη μήνυμα. Έβαλε τέλος στα σενάρια που όλο το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος, καθώς η προτροπή του πρωθυπουργού προς τους Υπουργούς, ότι θα πάνε μαζί τους επόμενους εννέα μήνες και “εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά”, αυτό ερμηνεύεται ως “κλείσιμο” των σεναρίων περί αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης. Παράλληλα η αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού εκλαμβάνεται και ως μια διεύρυνση του “πρωθυπουργικού μοντέλου” διακυβέρνησης, καθιστώντας το Υπουργικό Συμβούλιο συμμέτοχο όχι μόνο στο νομοθετικό έργο και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και στην διαμόρφωση της κεντρικής πολιτικής “γραμμής” της κυβέρνησης.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Σε ότι αφορά τον άμεσο προγραμματισμό της κυβέρνησης και την αποτύπωσή του κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, παρότι τα μηνύματα που εξέπεμψε από το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχαν σκοπό να ανακόψουν τις μεγάλες προσδοκίες σε ότι αφορά στις παροχές που θα εξαγγείλει “αυτό δεν σημαίνει ότι το πακέτο των νέων μέτρων θα είναι μικρό” όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές. Άλλωστε όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει όλο το τελευταίο διάστημα, οι πόροι που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης θα είναι ούτως ή άλλως πολλοί και θα αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.

Η τελική μορφή που θα λάβουν τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, θα κριθεί εν μέρη και από τις συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τους παραγωγικούς φορείς ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα μπουν και οι τελευταίες ”πινελιές” στην πρωθυπουργική ομιλία που θα εκφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης το επόμενο Σάββατο στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση τα μέρα αναμένεται να έχουν έντονα κοινωνικό χαρακτήρα για την ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων, ενώ παράλληλα και σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να διασαλευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, όπως πολλάκις έχουν διαμηνύσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι επικεφαλής των οικονομικών Υπουργείων.