Πάιατ: Αντίθετο στο πνεύμα της συνεργασίας το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Στην ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) έλαβε μέρος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Τζέφρι Πάιατ, σημείωσε πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και πως πιστεύει ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι υπόλοιπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο έλληνας πρωθυπουργός θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνθιση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι:« η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε την σταθερότητα στην περιοχή.»

Για την τουρκική συμπεριφορά ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της εισβολής στην Συρία ή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 «... και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στην Δύση και μέλος της Νατοϊκής συμμαχίας.»

Ο κ. Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θαυμάζουν και σέβονται την συμπόνια που οι έλληνες έχουν δείξει στους πρόσφυγες σε αυτή την πρωτοφανή ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Επιπρόσθετα τόνισε πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Ελλάδα σηκώνει πολύ περισσότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ