Μητσοτάκης: Η Ανατολική Μεσόγειος έχει πλέον ευρωγεωστρατηγική διάσταση - 2 οι δρόμοι για Τουρκία

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά πλέον ξεχωριστή γεωστρατηγική σημασία για την ΕΕ, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ενώ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των επιλογών της. 

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, από την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις με τη Βόρεια Αφρική που θα δώσουν φτηνή ηλεκτρική ενεργεία παραγόμενη από τον ήλιο. «Όσα συμβαίνουν δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλα έχουν ιδιαιτέρα γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ συνολικά» επισήμανε.  

Ερωτηθείς ειδικά από τον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Καντέλη, επισήμανε ότι Eλλαδα και Κύπρος είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τι γίνεται στη γειτονιά μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Ανατολική Μεσόγειος απόκτα σημαντική διάσταση στην ΕΕ, καθώς μπορεί πριν μερικά χρόνια να μην υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου αεριού από την Αίγυπτο και τον αγωγό EastMed, αλλά η συζήτηση γίνεται όλο και πιο επίκαιρη. 

«Για την Ανατολική Μεσόγειο κάναμε ενημέρωση του Συμβουλίου κι έγινε μεγάλη συζήτηση και για τις πρωτοβουλίες στην τριμερή με την Αίγυπτο και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε να φθάνει το αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω αγωγού είτε μέσω υγροποίησης στα δυο μεγάλα τερματικά της Αίγυπτου κι από εκεί της μεταφοράς του στην Ελλάδα και επαναεριοποιήσης του σε Ρεβυθούσα  και Αλεξανδρούπολη για να καλύψει ελληνικές και ευρωπαϊκές ανάγκες» σημείωσε. 

Για την Τουρκία διεμήνυσε ότι έχει να διαλέξει μεταξύ δυο δρόμων: το δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση διεθνές δίκαιο ή της προκλητικότητας. «Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των επιλογών της, θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη σχέση της καγκελαρίου με την Ελλάδα δήλωσε μεταξύ άλλων ενόψει της επίσκεψης της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα. Έχει πει έξαλλου ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες και η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω από όσα άντεχε η κοινωνία σχολίασε ο πρωθυπουργός. Σχολίασε όμως ταυτόχρονα ότι  πήγε και κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ. 

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για πολλούς λόγους βρισκόμαστε και σε περιοχή αρκετά σεισμογενή, άλλες χώρες έχουν κάνει την επιλογή τους έχει τα μειονεκτήματα που γνωρίζουμε, αλλά δίνει και σταθερή τροφοδοσία χωρίς εκπομπές ρύπων... Η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της για ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό δεν  αφορά καθόλου την Ελλάδα». Έχουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός γεωλογικό σχηματισμό στη φυσική αποθήκη φυσικού αερίου της Καβαλάς δρομολογείται η εκχώρηση της για να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου για να αυξηθούν και ευρωπαϊκά οι δυνατότητες φυσικού αερίου. 

Ευρωπρόβλημα οι αυξήσεις στην ενέργεια

Για τις αυξήσεις στις τιμές του αερίου είπε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, και  χρειάζεται και πανευρωπαϊκή απάντηση. Η Ελλάδα πήρε μέτρα για να στηριχθούν και τα εισοδήματα των νοικοκυριών και να περιοριστούν οι αυξήσεις τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με το tool box της ΕΕ. Όμως χρειάζονται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να αξιολογήσει συνολικά την αγορά ηλεκτρικής ενεργείας και να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις ώστε να διορθώσουμε τις απότομες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Η Ελλάδα κατάθεσε σειρά από προτάσεις, όπως την ενίσχυση τη ευρωπαϊκής αποθήκευσης αερίου ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα, αλλά και τη δυνατότητα να αγοράζουμε αέριο ως ΕΕ όπως κάναμε και με τις αγορές εμβολίων ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους μεγάλους προμηθευτές του φυσικού αερίου». 

 

Ήταν κοινός τόπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, ότι η πράσινη μετάβαση την όποια η ΕΕ και η χώρα μας δρομολογεί με μεγάλη ταχύτητα δεν είναι υπεύθυνη για τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση την ηλεκτρική ενεργεία. «Οι ΑΠΕ σήμερα είναι πολύ φθηνότερες από την παραγομένη από το φυσικό αέριο και το λιγνίτη ενεργεία» αποσαφήνισε. 

Μεταναστευτικό: Ρητή αναφορά στην Τουρκία

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε ότι και μετά από δίκες του παρεμβάσεις το τελικό κείμενο συμπερασμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή, και υπάρχει ρητή αναφορά και επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ του 2016, η οποία δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό κείμενο. Υπάρχει επίσης ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, η οποία αφορά την Τουρκία και τη Λευκορωσία. Επιπρόσθετα, στο τελικό κείμενοι συμπερασμάτων εκφράζεται με απόλυτη σαφήνεια η απόφαση της ΕΕ για φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει τις οποίες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της Ένωσης με συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση για να προφυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της χώρας. «Η Ελλάδα προς το παρον χρηματοδοτεί το φράχτη του Έβρου με εθνικούς πόρους, αλλά αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί στη φύλαξη των συνόρων δεν υπάρχει λόγος να μη χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Υπήρξε ξεκάθαρη στήριξη στο Συμβούλιο των κρατών μελών που φυλάνε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Εμβολιασμοί: Όχι σε γενικό λοκντάουν

Η Ελλάδα στους εμβολιασμούς είναι λίγο κάτω από το ευρωπαϊκό μ.ο πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση μας, αλλά είχαμε την ευκαιρία να συζητούμε και με την Κομισιόν για τα νέα φάρμακα που αναμένουν έγκριση μπορούν να προσθέσουν ακόμα ένα όπλο να θέσουμε τέλος στην πανδημία. Για Πολωνία πλην Πολωνίας και Ουγγαρία απολυτού σεβασμού των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ρολού της επιτροπής ενθαρρύνεται την να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεση της. Να γίνει σε κάλο κλίμα η συζήτηση χωρίς η επιτροπή να απεμπολήσει τα νομικά όπλα στη διάθεση της. 

Απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικό λοκντάουν επισημαίνοντας τη σημασία των εμβολιασμών. «Σήμερα έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων, ειδικά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν σοβαρά μετά και τη μετάλλαξη Δέλτα. Η οικονομία και η κοινωνία δε θα ξανακλείσουν δεσμεύθηκε. «Υπάρχουν κάποιοι που δε θα μπορέσουμε να τους πείσουμε ποτέ, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων και θα κάνουμε το παν να τους πείσουμε». 
 

Πηγή: skai.gr