Χωρισμένη σε στρατόπεδα αποδεικνύεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προέκυψε από την χθεσινή συνεδρίαση των 27 ηγετών, όπου υπήρξαν αρκετές διαφωνίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Για παράδειγμα, η Τσεχία και η Πολωνία μίλησαν για το ρόλο της κερδοσκοπίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, ως κάτι που επηρεάζει σημαντικά την αύξηση των τιμών, αλλά διαφώνησαν κάθετα για το ρόλο της Ρωσίας και της Gazprom στη χειραγώγηση των τιμών.
Στο μεταξύ, η Ουγγαρία επανέλαβε τη δριμεία κριτική της κατά του πακέτου μέτρων «Fit for 55», υποστηρίζοντας ότι έχει συμβάλει στην αύξηση των ενεργειακών τιμών.
Από την πλευρά της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ότι το ενεργειακό σοκ και οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση είναι ξεχωριστά θέματα και δεν πρέπει να συνδέονται. Παράλληλα, όμως, διαφώνησε με τις προτάσεις για πιο δραστικές παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τις οποίες επιθυμούν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.
Τέλος, υπήρξε μια έντονη συζήτηση για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, με τη Γαλλία και άλλες χώρες να ζητούν μια διατύπωση στα συμπεράσματα που να λέει ότι η πυρηνική ενέργεια έχει θετικό ρόλο να παίξει στην πράσινη μετάβαση. Λόγω διαφωνιών, όμως, κυρίως από την Αυστρία και το Λουξεμβούργο, αυτό δεν έγινε. Επομένως, δεν βρέθηκαν άμεσες λύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν με επείγοντα τρόπο στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της λεγόμενης εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πολίτες εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης στις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.