Μαξίμου: Ο Σουλτς τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας

Την θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα, διατύπωσε ο Μάρτιν Σουλτς στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Χαρακτηριστικά
, αναφέρθηκε στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές σχετικά με τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Όπως προσθέτουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, για το ζήτημα του Ελληνικού προγράμματος, αναγνωρίστηκε από τον κ. Σούλτς η ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν σύμφωνες στην θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με την δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των Τουρκικών συνόρων.

Όπως αναφέρουν περαιτέρω σχετικά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΕΚ, ο κ. Σούλτς χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία, λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι όπως και στην τετραμερή συνάντηση που προηγήθηκε, και στην συνάντηση Τσίπρα - Σούλτς επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας - ΕΕ, και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Η Ελλάδα πλήττεται από οικονομική κρίση, από προσφυγική κρίση» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκεπτόμενος το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι.

Ερωτηθείς πάντως για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης εξαιτίας των βαρών του προσφυγικού, ο επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε σε συνέντευξή του ότι η Κομισιόν έχει κανόνες και στην Ελλάδα έχουμε μνημόνιο και πρόγραμμα και δεν πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ, συνέχισε ο Επίτροπος, έχει μιλήσει για ευελιξία υπό έκτακτες συνθήκες, ενδεχόμενο που θα εξεταστεί, αλλά «δεν μπορούμε να μιλάμε για γενική χαλάρωση των κανόνων».

Επικίνδυνη χαρακτήρισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τη σύνδεση προσφυγικού με την εσωτερική πολιτική, δηλαδή των εκκρεμών θεμάτων διαπραγμάτευσης, που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr