Κλείσιμο

Καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από τη Βουλή - Η κόντρα για την αποστολή όπλων

Των κυβερνητικών χειρισμών στην ουκρανική κρίση υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά χθεσινή -σχεδόν εξάωρη- συζήτηση στην Βουλή, η οποία διεξήχθη σε ήπιους τόνους με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάσσονται κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ρωσική επιθετικότητα και τάσσεται στο πλευρό της Ουκρανίας: «Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, ενώ χαρακτήρισε την ρωσική εισβολή «παράλογη και ανιστόρητη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή θα είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή θα είσαι απέναντί τους».

Αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, σημείο πάνω στο οποίο εστιάζεται η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ήταν επίσης ξεκάθαρος, λέγοντας ότι επρόκειτο για ευρωπαϊκή απόφαση με εξαίρεση τα κράτη που έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα.

Και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή απόφαση, η απόφασή μας είναι η σωστή. Έχουμε περισσότερους λόγους να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όχι μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά επειδή αποδεικνύουμε ότι στο πλαίσιο μιας σχέσης συμμαχικής, θα μπορούμε να διεκδικήσουμε αντίστοιχη στήριξη, αν ο μη γένοιτο προκληθούμε. Είναι ξεκάθαρο το επιχείρημα».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη περιείχε και μηνύματα προς την Τουρκία. Συγκεκριμένα, είπε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας».

«Η σημερινή συζήτηση είναι η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε, πάντως, ανοιχτός στο ενδεχόμενο μιας επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας: ««Έχω συναντηθεί τρεις φορές με πρόεδρο Ερντογάν. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσε μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική. Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά, ενώ αναφερόμενος στην ΕΕ είπε ότι «η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες και κάλεσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να δραστηριοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τσίπρας: Δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε την κυβέρνηση «να μην παρασυρθούμε σε πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας όχι τον Πούτιν, αλλά τον ρωσικό λαό».

«Το πογκρόμ απέναντι σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος, η απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις καθώς και η  απαγόρευση ρωσικών πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι λάθος. Όπως δεν απαγορεύθηκε ο Μπετόβεν, έτσι δεν μπορεί να απαγορευθεί ο Τσαϊκόφσκι στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό επειδή χωρίς να υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και χωρίς ενημέρωση των κομμάτων, η κυβέρνηση προχώρησε στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

«Η ρητορική σας δεν παίρνει υπόψη της την θέση της Ελλάδας και την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής μας θέσης, όπως και τα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσε και συνέχισε:

«Δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ακόμη κι αν τα κίνητρά σας είναι τα πιο ευγενή. Και δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είδαμε τα πρόσφατα αποτελέσματα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή.

«Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε.

Κατρίνης: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, έθεσε το θέμα της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών: «Αν δεν συγκληθεί τώρα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τότε πότε;» διερωτήθηκε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το συγκαλέσει, προκειμένου να σταλεί «ισχυρό μήνυμα και αποφασιστικότητας», όπως είπε.

Κατά την δευτερολογία του έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως ποιο ήταν το αίτημα της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αν ζητήσαμε την εξαίρεση δαπανών για την άμυνα, για την πανδημία και για το λογαριασμό επιχορήγησης ενέργειας, αν έχουμε υποβάλει επισήμως αίτημα για αλλαγή των όρων του συμφώνου σταθερότητας. 
Και, ευκαιρίας δοθείσης, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια για την επιβίωση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Στο θέμα των εξοπλισμών και στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Μ. Κατρίνης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και τον επέκρινε γιατί επιμένει, όπως ανέφερε, να μην παραδέχεται το λάθος του για τη μη υπερψήφιση των εξοπλισμών στο σύνολο τους. 

Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο σε διπλωματικό επίπεδο, εξωτερικών σχέσεων και πραγματοποίησης της εκπεφρασμένης θέλησης για πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, εκτίμησε ο κ. Κατρίνης και υπογράμμισε ότι θα απαιτηθεί εθνική ομοψυχία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάνω από όλα αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος -«κι αυτό το λέει μια παράταξη, η οποία όσο καμία άλλη πίστεψε, πιστεύει και στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το έκανε το 2000 με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, το έκανε το 2010 ούσα μόνη της στηρίζοντας την παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, το κάνει οποτεδήποτε χρειαστεί γιατί έχει σταθερό προσανατολισμό και στρατηγική. Γιατί δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα ταραγμένα χρόνια».

Πηγή: skai.gr