Μετά τις κυρώσεις από ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε, χτες, Τρίτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Φαίνεται να επιδιώκει ένα restart στη σχέση Τουρκίας-ΕΕ μετά το χαστούκι από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Στο διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει παρουσία από τη Λιβύη, την Αν. Μεσόγειο μέχρι και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στην Άγκυρα φοβούνται τον ερχομό του Μπάιντεν, καθώς δεν ξέρουν ποια θα είναι η επόμενή του κίνηση, οπότε κοιτάνε να την βγάλουν καθαρή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο Ακάρ καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και επιμένει στην παραλαβή των S-400.
Όπως εξήγησε ο Διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης στον ΣΚΑΪ, «οι κυρώσεις της Αμερικής είναι βαρύτατες και σημαντικότατες. Πλήττουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία με δύο τρόπους, όχι απλώς γιατί βάζουν κυρώσεις σε κάποια πρόσωπα».
Οι δύο τρόποι είναι οι εξής:
1. Η Αμερική βάζει εμπόδιο στη χρηματοδότηση όλης της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, είτε απευθείας από ΗΠΑ είτε μέσω άλλων οργανισμών δανειοδότησης.
2. Οποιοδήποτε όπλο περιέχει αμερικανικό εξάρτημα, έστω και μια βίδα, δε μπορεί να εξαχθεί στην Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει και τα Μπαϊρακτάρ, τα περίφημα drones που έχουν αμερικανικά λέιζερ πάνω, αλλά και όπλα τρίτων χωρών που είναι να πάνε στην Τουρκία.
Λίγα είναι τα όπλα που δεν έχουν πάνω τους κάποιο αμερικανικό εξάρτημα. Συνεπώς θα υπάρχουν, όπως αναφέρει ο κ. Καιρίδης, συνέπειες για τα γερμανικά υποβρύχια και το ισπανικό αεροπλανοφόρο Anadolu.
Αυτή η κίνηση γίνεται πριν έρθει ο Μπάιντεν και δεσμεύει τη νέα προεδρία. «Ο Πομπέο το έκανε χωρίς το Κογκρέσσο, δεν έχει υπογραφεί από τον Τραμπ και κατά πάσα πιθανότητα θα πάει για βέτο. Ο Τραμπ κάνει γυμνάσια στους Γερουσιαστές.», είπε.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι ο Μπάιντεν θα θέλει να κάνει ένα restart με όλες τις προβληματικές σχέσεις. Όμως τώρα οι κυρώσεις δεν αλλάζουν, άρα ο Ερντογάν πρέπει να πακετάρει και να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία.
«Η Τουρκία προσπαθεί να βρει αν υπάρχει αναδρομικότητα στην απόφαση των ΗΠΑ, αν συμπεριλαμβάνει και οπλικά συστήματα που έχουν ήδη κατασκευαστεί και είναι προς παράδοση.», συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.
«Ήταν να πάρει οχτώ F-35, τα οποία είναι τα κύρια αεροπλάνα-οπερόπλα των δυτικών αεροποριών για τα επόμενα 50 χρόνια, και χάνει δισεκατομμύρια.», τόνισε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.