Κλείσιμο

Τι σηματοδοτούν οι αμερικανικές κυρώσεις ΗΠΑ στην Τουρκία – Το όφελος για Ελλάδα

Το μήνυμα ότι η εποχή της ανοχής στην αυθαιρεσία Ερντογάν τελείωσε στέλνουν οι αμερικανικές κυρώσεις εκτιμούν οι διεθνολόγοι.

«Η Αμερική περνάει ένα μήνυμα τώρα στην Τουρκία. Κοίτα τι μπορεί να πάθεις άμα συνεχίσεις αυτόν τον δρόμο. Αλλά σε επόμενο βήμα μπορώ να στο κάνω πιο αυστηρό. Περιμένω να δω πως θα αντιδράσεις» λέει ο Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-Βουλευτής ΝΔ.

«Σηματοδοτούν την επιστροφή της Αμερικής στην περιοχή μετά από χρόνια αποστασιοποίησης και μαζί και του ΝΑΤΟ. Δεύτερον δίνουν ένα σήμα στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν πιο δυναμικά και τρίτον βάζουν την σχέση της Τουρκίας με την Αμερική και την Δύση ευρύτερα μέσα σε ένα πλαίσιο με αμερικανικούς όρους» εξηγεί ο Δημήτρης Καιρίδης, Διεθνολόγος – Βουλευτής ΝΔ .    

Η συγκυρία μάλιστα είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, καθώς οι κυρώσεις κόβουν την φόρα του Ερντογάν στο κρίσιμο διάστημα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό σημαίνει, σε μία Τουρκία που ετοιμαζόταν να δράσει είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στην Συρία περνάει ένα μήνυμα να αυτοσυγκρατηθεί, έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για τα ελληνικά συμφέροντα» υπογραμμίζει ο κ. Συρίγος.

Οι τουρκικές απειλές για αντίποινα είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση εκτιμούν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι ήδη η Τουρκία κάνει κινήσεις καλής θέλησης.

[Στην πραγματικότητα προετοιμάζονται για την διακυβέρνηση Μπάιντεν. Εδώ και εβδομάδες προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με Σαουδική Αραβία και Ισραήλ. Για αυτό το κάνουν» λέει ο Σωτήρης Σερμπος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής.

«Οι Τούρκοι δεν μπορούν να κρύψουν τον εκνευρισμό και την αμηχανία τους και πραγματικά και πραγματικά βρίσκονται σε ένα μεγάλο δίλλημα τα περιθώρια δράσεων στην Αμερική είναι εξαιρετικά περιορισμένα», σημειώνει ο κ. Καιρίδης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι κυρώσεις, αποτελούν την αφετηρία της νέας αμερικανικής διοίκησης Μπάιντεν, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος θα θέσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στην εξωτερική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι S400 αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να επανοριοθετήσουν τις σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας προσφέροντας ανταλλάγματα αλλά και ισχυρά μαστίγια προς αυτήν την κατεύθυνση» αναφέρει ο κ. Σερμπος.

«Εάν βαδίσουν τον δρόμο της όξυνσης και της αντιπαράθεσης τότε θα πλήξουν και την θέση τους στο ΝΑΤΟ και την όποια στρατηγική σχέση έχουν με τις ΗΠΑ και οι Αμερικάνοι θα προχωρήσουν σε αύξηση της παρουσίας τους σε όμορες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» υπογραμμίζει ο κ. Καιρίδης. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αυτό που πονάει περισσότερο τον Ερντογάν είναι η απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικής τεχνολογίας σε οπλικά συστήματα.

Πηγή: skai.gr