Αναλυτές με μεγάλη εμπειρία και κύρος έχουν καταλάβει πλήρως το παιχνίδι που παίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στη Μαρία Τσιλινίκου ο Ιάν Λέσερ, επικεφαλής στις Βρυξέλλες του German Marshall Fund, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ατυχήματος τονίζοντας πως από τα μέσα της δεκαετίας του 90' η Τουρκία έχει να ανεβάσει τόσο πολύ το θερμόμετρο με την Ελλάδα.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Μαρία Τσιλινίκου: Τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν όπως και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προβεί σε ένα κρεσέντο προκλήσεων κατά της Ελλάδας. Ανάμεσα σε άλλα έχει πει ότι θα έρθει ένα βράδυ , ότι η Ελλάδα είναι μηχανισμός απειλής όπως και ότι είναι μαριονέτα του ΝΑΤΟ . Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η προς το παρόν λεκτική επίθεση ;
Ίαν Λέσερ: Aυτό είναι πραγματικά σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, θα έλεγα. Και είναι αρκετά επικίνδυνο. Δεν νομίζω ότι καμία από τις δύο χώρες αναζητά τη σύγκρουση. Αλλά όσο περισσότερο επιμένει σε αυτή τη ρητορική , υπάρχει πραγματικά, ξέρετε, μια πολύ σημαντική πιθανότητα να συμβούν ατυχήματα. Νομίζω ότι ίσως βλέπει μερικά από αυτά ως μοχλό πίεσης πάνω σε ζητήματα στα οποία θα ήθελε να δει πρόοδο, είτε πρόκειται για την Ουάσιγκτον είτε για τις Βρυξέλλες. Αλλά φυσικά, δεν έχει αυτό το αποτέλεσμα. Αν μη τι άλλο, νομίζω ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία και την Ουάσιγκτον, για την Τουρκία και τις Βρυξέλλες να επιλύσουν πραγματικά τα ζητήματα που εκκρεμούν εκεί.
Μαρία Τσιλινίκου: Την ώρα που η Τουρκία προτάσσει απέναντι από τα ελληνικά νησιά τη λεγόμενη στρατιά του Αιγαίου και με ισχύ το casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας , η Τουρκία απαιτεί τη μη στρατιωτικοποίηση των νησιών . Πώς το κρίνετε ;
Ίαν Λέσερ: Νομίζω ότι θέλει να τον πάρουν στα σοβαρά στη διεθνή σκηνή. Νομίζω ότι το θέλει για τη χώρα. Αλλά ίσως πάνω από όλα, το θέλει για τη δική του πολιτική παρουσία. Και επανερχόμαστε στα εγχώρια πολιτικά κίνητρα για να φανεί σκληρός σε αυτά τα ζητήματα, γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα για τους ψηφοφόρους του, αλλά πραγματικά, ειλικρινά, σχεδόν παντού σε όλο το πολιτικό φάσμα στην Τουρκία, αυτό το είδος έχει απήχηση.
Μαρία Τσιλινίκου: ΕΕ και ΗΠΑ έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αδιαμφισβήτης ελληνικής κυριαρχίας . Παρόλ΄ αυτά συνεχίζει να επιτίθεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ και την ΕΕ . Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει κάτι και να συνετιστεί ;
Ίαν Λέσερ: Είναι απολύτως αλήθεια ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν επίσης πολύ επικριτικός απέναντι στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ταυτόχρονα. Νομίζω ότι αυτό εκτυλίσσεται επίσης σε μια εποχή που η τουρκική σχέση με τους δυτικούς εταίρους είναι πραγματικά σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Νομίζω ότι ανάγεται στο δικό του πολιτικό στυλ. Θέλω να πω, έχει την τάση να εξατομικεύει αυτά τα πράγματα. Και από αυτή την άποψη, νομίζω, ξέρετε, τείνει να προβάλλει αυτή την πολύ επιθετική ρητορική. Αλλά θα μπορούσε να οδηγηθεί σε κάτι περισσότερο, ξέρετε, επιχειρησιακά επιθετικό; Απολύτως.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.