Ο διπλωματικός πυρετός που επικρατεί τις τελευταίες ώρες γύρω από το λιβυκό ζήτημα, στον οποίο ενεργό ρόλο διαδραμάτισε και η χώρα μας, οδηγεί κυβερνητικές πηγές στην εκτίμηση ότι η Αθήνα δεν θα έχει «φυσική παρουσία» στο Βερολίνο, αλλά θα είναι «παρούσα», με πολλές πλευρές να θέτουν τα θέματα που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά. Παράλληλα, μόνο το γεγονός ότι ο τελευταίος σταθμός του Χαφτάρ πριν το Βερολίνο ήταν η Αθήνα, έχει τη σημειολογία του.
Στη διάσκεψη του Βερολίνου εκτιμάται μάλιστα θα τεθεί και το θέμα των συμφωνιών Σάρατζ – Ερντογάν, ενώ εκτιμάται δε ότι θα υπάρξει ομαλή μετάβαση στην εποχή Χαφτάρ στη Λιβύη. Οι εξαιρετικές σχέσεις που οικοδομούνται με τον Χαφταρ, οδηγούν την Αθήνα στο συμπέρασμα ότι η επομένη ημέρα θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς βλέπουν συναντίληψη και κοινό πλαίσιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τον στρατάρχη στη ηγεσία της Λιβύης ενώ υπάρχει και συναντίληψη για την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή. Αυτό, τόνιζαν οι κυβερνητικοί κύκλοι, μπορεί να οδηγήσει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ΑΟΖ έχει που είχαν σταματήσει το 2010 ώστε να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι το μνημόνιο Σάρατζ - Ερντογάν.
Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ, ο πρωθυπουργός επέλεξε να την κάνει δύο ώρες πριν συναντήσει τον Χαφτάρ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ρος το Βερολίνο. Στην 20λεπτη συνομιλία εκτιμάται ότι έγινε σαφής η θέση της Αθήνας, γι’ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θεωρούνται δεδομένες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά του μνημονίου Σάρατζ – Ερντογάν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.