Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας, εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.
Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για την Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι' αντιπροσώπων».
Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019 σε ό,τι αφορά τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, και τόνισε ότι ενδεχόμενη αποστολή οπλισμένων στρατευμάτων στη Λιβύη - όπως προβλέπεται από τη «συμφωνία» - θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
«Θετικά βήματα» χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την επίσκεψη Χάφταρ και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στηλιτεύοντας, ωστόσο, με ανακοίνωσή της, τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
«Η επίσκεψη του στρατηγού Χάφταρ στην Ελλάδα και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ αποτελούν θετικά βήματα, τα οποία όμως γίνονται κάτω από τη βαριά σκιά της απαράδεκτης απουσίας της χώρας μας από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία αυτή είναι μεγάλες και δεν κρύβονται».
Συνεχίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Ακόμα περιμένουμε μία πειστική απάντηση: Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, την Κυριακή θα δώσουν το παρών με την Ελλάδα απούσα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα;».
Σε ό,τι αφορά την απειλή βέτο από τον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». «Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει», συμπληρώνει.
«Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.