Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης με στόχο τη σύνοδο της Ρίγας

Εντείνονται από σήμερα Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στο Brussels Group, στον απόηχο της αποκάλυψης εσωτερικού εγγράφου του ΔΝΤ όπου αναφέρεται ότι χωρίς η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διαπραγματευθεί πολιτικά τα σημεία όπου εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Εάν βρεθεί η χρυσή τομή, θα ανοίξει ο δρόμος για σύγκλιση έκτακτου Eurogroup στις 25 Μαΐου, όπου και θα είναι δυνατό να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση ευρωπαϊκών χρημάτων στήριξης προς τη χώρα μας.

Ακόμα όμως και σε αυτό το θετικό σενάριο, είναι αμφίβολο αν το ΔΝΤ θα δεχτεί να αποδεσμεύσει τα 3,5 δισ. βοήθειας που έχει «παγώσει» από το 2014, με δεδομένο ότι το Ταμείο φαίνεται να ζητά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως προαπαιτούμενο για κάθε εκταμίευση.

Στη σύνοδο της Λετονίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προσπαθήσει για την ένταξη του ελληνικού ζητήματος στην ατζέντα, η οποία επισήμως πάντως αφορά μόνο την ανατολική γειτονία. Σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί σύγκλιση, η Αθήνα σχεδιάζει φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 18% για αγορές με μετρητά και στο 15% για αγορές ορισμένων αγαθών με κάρτες, ενώ θα υπάρξει και χαμηλός συντελεστής 7-9% σε πολύ βασικά είδη διατροφής και φάρμακα.

Στις φορολογικές αλλαγές για τα νησιά, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, περιλαμβάνεται φόρος επί του τζίρου στα καταστήματα εστίασης κατά τη θερινή περίοδο και στις πωλήσεις εμπορικών καταστημάτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το πληθυσμιακό ελάχιστο για την εφαρμογή αυτών των μέτρων φαίνεται πως είναι οι 4.100 μόνιμοι κάτοικοι.

Επιπλέον, εξετάζεται σοβαρά κάποιας μορφής τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων.

Σχεδιάζεται επίσης η αμνήστευση αδήλωτων καταθέσεων με αντάλλαγμα εφάπαξ φόρο της τάξης του 15-20%.

Παράλληλα, μελετάται η αύξηση του φόρου πολυτελείας από 10 σε 13%, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ (αν και δεν έχει ακόμα αποκλειστεί και το όριο των 30.000 ευρώ), αλλά και εφάπαξ φόρος στις 500 πλουσιότερες οικογένειες.
Πηγή: skai.gr