Επικοινωνία Δένδια με ΥΠΕΞ Ινδίας στη σκιά της έντασης Νέου Δελχί – Άγκυρας για το Κασμίρ 

Τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη, στις 12.30, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο της σύγκρουσης Νέου Δελχί – Άγκυρας για το Κασμίρ, καθώς η Τουρκία στηρίζει το Πακιστάν.  

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Νότια Ασία.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ινδίας κάθε άλλο παρά ανέφελες είναι. 

Ενδεικτικά, κατά την επίσκεψη του στο Πακιστάν το Φεβρουάριο, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ενώπιον του πακιστανικού κοινοβουλίου στην κατάσταση που επικρατεί στη διαφιλονικούμενη περιοχή τοθ Κασμίρ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος προωθεί τη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ έφτασε στο σημείο να διακηρύξει ότι «για εμάς το Κασμίρ είναι ένα νέο Τσανάκκαλε» δηλαδή μια μάχη απέναντι σε ξένους εισβολής όπως τη μάχη της Καλλίπολης το 1915. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ινδίας, που επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον τούρκο πρέσβη στο Νέο Δελχί. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραβίς Κουμάρ, «οι παρατηρήσεις αυτές δεν συνάδουν ούτε με την ορθή κατανόηση της ιστορίας, ούτε με την διεξαγωγή της διπλωματίας. Συνιστούν παραποίηση του παρελθόντος με στόχο την εξυπηρέτηση κοντόφθαλμων επιδιώξεων του παρόντος».
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι το Σεπτέμβριο στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Είχε δηλώσει ότι «παρά τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν, το Κασμίρ εξακολουθεί να είναι πολιορκημένο και 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κολλήσει στο Κασμίρ». Επίσης, επέκρινε τη διεθνή κοινότητα επειδή δεν έδωσε επαρκή προσοχή στο θέμα του Κασμίρ. Πρόσθεσε: «Για να μπορέσει ο λαός του Κασμίρ να εξετάσει ένα ασφαλές μέλλον μαζί με τους Πακιστανούς και Ινδούς γείτονές του, είναι επιτακτική η επίλυση του προβλήματος μέσω του διαλόγου και της δικαιοσύνης, αλλά όχι μέσω σύγκρουσης». Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια στενός σύμμαχος του Πακιστάν.
 

Πηγή: skai.gr