Μετά την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Κίνα ο Ρετζέπ Ερντογάν κατάφερε να προκαλέσει και την οργή των Ινδών. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Τουρκία δέχθηκε διπλωματικό προειδοποιητικό χτύπημα μέσω Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας αυτή την φορά από την ανερχόμενη υπερδύναμη της Ασίας, Ινδία.
Αφορμή ήταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου ο ίδιος αυτοπροβλήθηκε περίπου ως ο «μεσσίας» των μουσουλμανικών πληθυσμών σε ολόκληρο τον κόσμο επεμβαίνοντας και για το θέμα… του Κασμίρ.
Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε: «Παρά τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν, το Κασμίρ εξακολουθεί να είναι πολιορκημένο και 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κολλήσει στο Κασμίρ». Επίσης, επέκρινε τη διεθνή κοινότητα επειδή δεν έδωσε επαρκή προσοχή στο θέμα του Κασμίρ. Πρόσθεσε: «Για να μπορέσει ο λαός του Κασμίρ να εξετάσει ένα ασφαλές μέλλον μαζί με τους Πακιστανούς και Ινδούς γείτονές του, είναι επιτακτική η επίλυση του προβλήματος μέσω του διαλόγου και της δικαιοσύνης, αλλά όχι μέσω σύγκρουσης». Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια στενός σύμμαχος του Πακιστάν.
Ως αντίδραση ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συναντήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, με τον ινδικό Τύπο να ερμηνεύει κίνηση αυτή ως ένα άμεσο μήνυμα προς τον Ερντογάν «πως αν συνεχίσει να μιλάει για το Κασμίρ, η Ινδία θα συνταχθεί με τους εχθρούς της Τουρκίας».
Ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε στο Νίκο Αναστασιάδη τη «σταθερή υποστήριξη για την ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μάλιστα, διάφοροι τούρκοι αναλυτές και αρθρογράφοι προειδοποιούν πως αν η Ινδία συμμαχήσει με Κύπρο και Αρμενία τότε η Άγκυρα θα πρέπει να μποϊκοτάρει τα ινδικά προϊόντα / επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ερντογάν , επιτέθηκε σε πολλά κράτη σε μια προσπάθεια να προβάλλει τον εαυτό του ως προστάτη μουσουλμάνων. Πέρα από το Κυπριακό, αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της Παλαιστίνης, και αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της μειονότητα των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.
Η συνάντηση με Μητσοτάκη
Υπό αυτό το πρίσμα η συνάντηση Μητσοάκη - Μόντι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά τη συνάντηση που είχαν στις 27 Σεπτεμβρίου οι δυο πρωθυπουργοί στη Νέα Υόρκη συμφώνησαν στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, με έμφαση στο εμπόριο και τον τουρισμό.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας ενώ οι δύο πρωθυπουργοί σημείωσαν ότι εκπροσωπούν την πιο παλιά, ο κ. Μητσοτάκης, και την πιο μεγάλη από άποψη πληθυσμού ο κ. Μόντι, δημοκρατίες στον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας δεν διαταράχθηκαν ποτέ στο πέρασμα των αιώνων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.
Χτίζοντας πάνω στην επιτυχημένη παρουσία της Ινδίας ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Ινδό πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Ο Μόντι αποδέχτηκε την πρόσκληση, και ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
sigmalive.com - skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.