ΚΑΙΡΟΣ

Εκλογές 2023: Οι στρατηγικές Μητσοτάκη και Τσίπρα ενόψει debate - Τα διλήμματα της κάλπης - Η αντιπαράθεση για την οικονομία

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Η κατάργηση της βάσης εισαγωγής, αλλά και η διαχείριση των διερευνητικών εντολών μπήκαν στο τραπέζι σήμερα, προκαλώντας νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Δεκαεπτά ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο debate των αρχηγών, η κόντρα φουντώνει σε όλα τα επίπεδα. Οι συνεργασίες και τα διλήμματα της κάλπης εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, σήμερα ωστόσο το θερμόμετρο ανέβηκε και για δυο ακόμα θέματα. Η κατάργηση της βάσης εισαγωγής, αλλά και η διαχείριση των διερευνητικών εντολών μπήκαν στο τραπέζι, προκαλώντας νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Στο προεκλογικό τοπίο, η κατάσταση της οικονομίας, σε ένα σκηνικό διεθνούς αβεβαιότητας, έχει τη δική της ξεχωριστή θέση, ενώ η μείωση του ΦΠΑ έχει γίνει ένα από τα «επίδικα» ζητήματα.  

Οι στρατηγικές Μητσοτάκη – Τσίπρα 

Ο πρωθυπουργός ποντάρει στη δική του αξιοπιστία του έναντι του κ. Τσίπρα, στη σύγκριση τετραετιών ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, στην προβολή του προγράμματος της ΝΔ και τις υλοποιήσιμες προτάσεις του και η αποδόμηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σημείο προς σημείο, με την επισήμανση ότι οδηγεί σε νέο μνημόνιο, καθώς το κόστος του υπερβαίνει τα 80 δισεκ. ευρώ. 

Η ΝΔ δεν θα μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για τις διερευνητικές εντολές μέχρι τη βραδιά των εκλογών, και θα μείνει στο θεσμικό μέρος, επιδιώκοντας πολύ υψηλό ποσοστό στην κάλπη της 21ης Μαΐου προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα και με ποια δυναμική. Με υψηλό ποσοστό ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, διαφορετικά η συζήτηση αλλάζει.   

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είμαστε σαφείς, λέμε ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι, γιατί η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις... Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα ευφυολόγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης». 

«Ζητάμε ισχυρή εντολή για να είμαστε πρώτο κόμμα» ξεκαθάρισε από πλευράς του για τις διερευνητικές ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ άφησε αιχμές για το κόμμα Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή του 3%, δεν θα είναι ισχυρή, ούτε κυβέρνηση μακράς πνοής». Εγώ θέλω να σχηματίσω κυβέρνηση τετραετίας, ξεκαθάρισε όσον αφορά τη στρατηγική του. Υπενθύμισε ότι ο κ. Βαρουφάκης σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα «ηχογραφούσε τα Eurogroup» και «προσπαθούσε να γράψει ένα βιβλίο και μια ταινία, για να βγάλει τον εαυτό του ήρωα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα αναδείξει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, «φωτογραφίζοντας» το ΠΑΣΟΚ. Για τον κ. Τσίπρα, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ την 21η Μαΐου σημαίνει πολιτική αλλαγή, είναι η προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή. «Σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα σχηματίσουμε κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας» τόνισε. 

Για τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία».«Θα πρέπει να σεβαστεί ότι πάρα πολλοί συνοδοιπόροι του Ανδρέα έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. 

Στην προϋπόθεση - ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης πρωθυπουργός – επέμεινε χθες πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  Ξεκαθάρισε ότι ο λαός θα ψηφίσει, κι αν θέλουν να είναι πρωθυπουργοί Τσίπρας ή Μητσοτάκης θα είναι με άλλα κόμματα και όχι με το ΠΑΣΟΚ, προκρίνοντας έναν τρίτο δρόμο με πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό. 

Νέο «όχι» σε κυβέρνηση ανοχής είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Κυριάκος Βελόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν συζητά με κανέναν. «Χρησιμοποιούμε τις εκλογές… ως μέσο για να χτίσουμε αυτό που έχει ανάγκη νεολαία μας τη νέα μεγάλη αγωνιστική αριστερά» σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Τα διλήμματα της κάλπης

Οι δύο διεκδικητές της εξουσίας έθεσαν την Πέμπτη, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, και τα διλήμματα της κάλπης. 

Ο πρωθυπουργός ρώτησε αν θέλουμε σταθερότητα, σιγουριά να μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία ή αν θέλουμε να μπούμε σε περιπέτειες και σε πειραματισμούς. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε αν το βράδυ θέλουμε να πανηγυρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα, το κατεστημένο και οι ολιγάρχες… ή το βράδυ να βγει στο δρόμο να πανηγυρίσει ο λαός. 

Η προεκλογική μονομαχία επεκτάθηκε και στην ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να καταργήσει από φέτος, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να βάζει φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όσα παιδιά έχουν στοιχειώδεις δυνατότητες να τα καταφέρουν. 

Ο κ. Μητσοτάκης, σχολίασε ότι δεν εξυπηρετούμε με αυτόν τον τρόπο τους μαθητές, αλλά τους κοροϊδεύουμε, στάχτη στα μάτια τους πετάμε ουσιαστικά. 

Υψηλοί τόνοι επικρατούν και μεταξύ των στενών συνεργατών των πολιτικών αρχηγών με αιχμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας σοβαρός, θεσμικός πολιτικός. Θα κινηθεί εντός των ορίων του Συντάγματος. Και το τι θα κάνουμε με διερευνητική θα το πουν οι πολίτες. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε σήμερα ότι θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι το δίλημμα των εκλογών έγινε ακόμη πιο καθαρό: Μητσοτάκης ή αλλαγή, απάντησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Άπαντες πάντως, ξορκίζουν τη χαλαρή ψήφο και την αποχή.

Η μείωση του ΦΠΑ στην προεκλόγική ατζέντα

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, «θλιβερή εξαίρεση» χαρακτήρισε χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις πολιτικές του στα ζητήματα οικονομίας η Πόπη Τσαπανίδου, με αφορμή την είδηση ότι η Κύπρος μηδένισε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, επισημαίνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης όμως επιμένει να είναι θλιβερή εξαίρεση, διατηρώντας τον ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να ανεβαίνουν».Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο STAR για την ακρίβεια λίγο αργότερα, αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ, και είπε ότι επιμένει πως πρόκειται για μέτρο που δεν θα λειτουργήσει. «Θα μειωθεί σταδιακά και στοχευμένα για όλα τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της τετραετίας», είπε πάντως. «Όταν μπορέσουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται σε ένα ρυθμό που θέλουμε θα περάσουμε σε ένα περιβάλλον για να μειώσουμε τον ΦΠΑ για όλους» έχει διευκρινίσει. 

Οι αυξήσεις που έχουμε δώσει είναι μόνιμες έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός. Εκτιμώ, σημείωσε, ότι οι αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού θα υποχωρήσουν σε κάποιο διάστημα, 3 μήνες, 6 μήνες ενώ οι αυξήσεις είναι μόνιμες. Θα εξηγήσουμε επίσης γιατί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Γι’ αυτό και θέτουμε ως κεντρικό στόχο την αύξηση κατά 25% των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Πηγή: skai.gr