Κλείσιμο

Τσίπρας: Ισχυρή εντολή για κυβέρνηση μακράς πνοής - Εμμονές ίδιες με τον Σόιμπλε, είπε για τη «Δήμητρα» του Βαρουφάκη

«Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», σχολίασε, στέλνοντας μήνυμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - «Ο Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Παπανδρέου»

«Το βράδυ των εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Για το θέμα των συνεργασιών σημείωσε: «Εμείς παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα 11 σημείων και το απευθύνουμε σε όλους, αλλά δεν θα κάνουμε συζήτηση πάνω σε ανοησίες», αναφερόμενος στο σχέδιο «Δήμητρα» του κ. Βαρουφάκη.

Για την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο στην πρωθυπουργία απάντησε: «Αν θέλει να συζητήσουμε για πρόσωπα ας πει ποιον προτείνει, ο άγνωστος Χ θα είναι πρωθυπουργός; Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί να σταθεί». Πρόσθεσε, ότι «μία κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει πρωθυπουργό ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή εμένα».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος που θα έχει απάντησε: «Η κοστολόγηση του προγράμματος από τη ΝΔ έχει αυξομειώσεις το έχει κοστολογήσει από 25 δις μέχρι 85 δις. Το πρόγραμμά μας είναι γύρω στα 5,5 δις σε ετήσια βάση». Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό: «Το 2022 μπήκαν 4,5 δις περισσότερα στα ταμεία επειδή ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρατήσει σταθερά υψηλά το ΦΠΑ. Αυτά τα δίνει ο κ. Μητσοτάκης σε επιδοτήσεις των εταιρειών ενώ η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια. Έχουμε την υψηλότερη τιμή ενέργειας στην Ευρώπη. Τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ήταν 3,6 δις, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων 2,5 δις ευρώ και οι 15 μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχαν ρεκόρ κερδών 20ετίας».

Απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού είπε: «Εμείς με ένα νόμο θα καταργήσουμε το νόμο να κάνει ότι θέλει ο πρωθυπουργός. Να παίρνει το κυβερνητικό αεροπλάνο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία». Σε ερώτηση για το αν είχε κάνει το ίδιο σαν πρωθυπουργός απάντησε: «Εγώ είχα μία αυστηρή επιτήρηση από τα ΜΜΕ γιατί η χώρα δεν ήταν στην θέση 108 της διεθνής κατάταξης του Τύπου. Εμένα μου ασκούσαν κριτική γιατί χρησιμοποιούσα το κυβερνητικό αεροσκάφος για να πηγαίνω στις Βρυξέλλες και κόστιζε το γεύμα μέσα στο αεροπλάνο. Εν τέλει ισχύει εκείνο που μου είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, ‘προτιμώ μια αριστερά που κάνει ότι μπορεί, παρά μία δεξιά που κάνει ότι θέλει».

Για τις αιτιάσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ανέφερε: «Στον αγαπητό γραμματέα του ΚΚΕ έχω να πω ότι πρέπει να διδαχθούμε από τις ιστορία και από τις λάθος γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος. Το ‘τι Πλαστήρας τι Παπάγος' το πλήρωσε το αριστερό κίνημα, αλλά και ο τόπος. Ας διαβάσει την ιστορία. Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει και σεβασμός, δεν μπορεί να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και να ξεχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στο σύστημα της δημόσιας ασφάλισης 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους».

Για την κατηγορία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι κάνει «τυμβωρυχία», καθώς οικειοποιείται παλαιότερα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει περάσει στην ιστορία. Υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που ήταν με τον Ανδρέα και τώρα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας μιλήσουμε επί της ουσίας και ας μας πει ο κ. Ανδρουλάκης σε ποιο από τα 11 σημεία του προγράμματός μας διαφωνεί; Πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία».

Για το κόμμα Κασιδιάρη ανέφερε: «Όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι εξόχως ανησυχητικά. Για πρώτη φορά δημιουργείται θέμα για την ανακήρυξη των εκλογικών σχεδιασμών». Το απέδωσε στο ότι « Έχει πέσει βόμβα στην δεξιά πολυκατοικία. Καταρρέουν διαμερίσματα που δεν έχουν υποσχεθεί στήριξη στον κ. Μητσοτάκη» και εξήγησε: « Έφθασαν στο σημείο να ακυρώσουν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά στη ΝΔ. Και δεν έχουν περάσει 20 μέρες που ο επικεφαλής του Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου κατήγγειλε συναντήσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ότι προσπάθησε να τον επηρεάσει τάζοντάς του μελλοντικές θέσεις. Νομίζαμε ότι αφορούσαν το κόμμα Κασιδιάρη. Μετά τις καταγγελίες Τζανερίκου είχαμε κι άλλη τροπολογία για να διεύρυνση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου». Γενικεύοντας υποστήριξε ότι «πρόκειται για παραβίαση της δημοκρατικής διαδικασίας και χειραγώγηση από τον πρωθυπουργό που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η ακροδεξιά, αντίθετα γινόμαστε χορηγοί του Κασιδιάρη».

Για την υπόθεση Γεωργούλη και τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων στις εκλογές είπε: «Είναι μία δύσκολη εξίσωση. Είναι δύσκολη απόφαση να επιστρέψουμε από τον σταυρό στις λίστες. Η υπόθεση Γεωργούλη δεν πρέπει αυτό να πάρει την μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά τα κόμματα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά».

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε: «Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για να προχωρήσουν οι έρευνες θα υλοποιηθούν, γενικότερα όμως πρέπει να κάνουμε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες».

Στην κατηγορία ότι «η εγκατάλειψη των ερευνών σχετίζεται με συνεκμετάλλευση και με εθνικές υποχωρήσεις» απάντησε: «Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Υπάρχει σαφής εθνική γραμμή που πρέπει να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στη Τουρκία και τι πολιτική θα ακολουθήσει και αν θα επιστρέψει στην πολιτική της όξυνσης και των προκλήσεων».

Για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και την δήλωση του Κώστα Ζουράρι απάντησε: «Δεν συμμερίζομαι την έκφραση του κ. Ζουράρι. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά, αλλά η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν. Ο σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να μειώσουν του εισακτέους, ώστε να μειωθούν τα τμήματα και να αυξηθούν όσοι κατευθύνονται στα ιδιωτικά ιδρύματα. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας παιδείας με ανοικτή πρόσβαση σε ορισμένες σχολές. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως πιστεύουν στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Τέλος ξεκαθαρίζοντας την θέση του για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είπε: «Ανάκτηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ (το κόστος είναι 300 εκ. ευρώ), καθώς και του δημόσιου ελέγχου στα ΕΛΠΕ». Για την Εθνική Τράπεζα είπε ότι με το ποσοστό που διαθέτει το δημόσιο θα μπορούσε να ασκεί την διοίκηση προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Τέλος, κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό γι' αυτό και θέσπισε την ρυθμιστική αρχή. «Σε ορισμένα αγαθά πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος» ξεκαθάρισε.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα: 

Για συνεργασίες:
- Η εκλογές είναι ανταγωνιστική διαδικασία. Υπάρχει όμως και ο ξενοδόχος, ο λαός που θα διαμορφώσει του συσχετισμούς.
- Το κόμμα που θα κερδίσει θα έχει τον πρώτο λόγο. Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό το είπε σήμερα και ο κ. Σκέρτσος.
- Ζητάμε ισχυρή εντολή, να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, για να σχηματίσουμε κυβέρνηση.
- Επιθυμώ μια κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερότητας και τετραετίας.
- Ο κ. Βαρουφάκης έχει τις εμμονές του κ. Σόιμπλε.
- Δεν ξέρω αν συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Βαρουφάκη γιατί τον επικαλείται διαρκώς. Με τον κ. Βαρουφάκη δεν είναι καλές οι σχέσεις μας από το 2015. Δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης.
- Απευθυνόμαστε στις προοδευτικές δυνάμεις με βάση τα 11 σημεία του συμβολαίου αλλαγής που παρουσιάσαμε. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, όχι σε ανοησίες.
- Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του λαού να εκλέγει τον πρωθυπουργό. Ο λαός θα κρίνει.
- Δεν μπορεί να σταθεί αυτή η πρόταση.
- Όποτε οι πρωθυπουργοί βγήκαν από το παρασκήνιο δεν ήταν καλά τα αποτελέσματα.
- Μπορεί να βγει κυβέρνηση ανάμεσα στο 1ο και 3ο κόμμα από την απλή αναλογική.

Για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ:
- Η κοστολόγηση της ΝΔ στο πρόγραμμά μας έχει αυξομοιώσεις. Από 25 το πήγαν στα 45 μετά στα 85 μετά στα 70.
- Το κόστος του προγράμματός μας είναι στα 5,5 δισ. το έτος.
- Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι μηδενική στον προϋπολογισμό γιατί είχαμε υπερέσοδα 4,5 δισ. από ΦΠΑ το 2022. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είχαμε μείωση ΦΠΑ.
-  Η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια.
-  Στην Ελλάδα η ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος.
- Από τα υπερέσοδα η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις για να κρατούνν οι εταιρείες υψηλά τις τιμές.
- Πάνω από 10 δισ. το 2022 συνολικά τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών.
- Το 2022, 15 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας, την στιγμή που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα.
- Γιατί να έχουμε την ακριβότερη βενζίνη;
- 1,5 δισ. το κόστος της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ τα διυλίστηκα είχαν 2,5 δισ. υπερκέρδη.
- Η ΝΔ χρεοκόπησε τη χώρα, όχι εμείς. Εμείς την βγάλαμε από τα μνημόνια. Πάει πολύ να μιλάει η ΝΔ που χρωστάει 400 εκ.
- Το κόστος των δεσμεύσεων μας είναι λιγότερο από τις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
- Ο κ. Μητσοτάκης πάει σε προεκλογικές περιοδείες με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και νομίζει ότι κάνει ότι θέλει.

Για ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ:
- Το “τι Πλαστήρας τι Παπάγος” ήταν λάθος γραμμή που πλήρωσε το λαϊκό κίνημα. Να διαβάσει ο κ. Κουτσούμπας την ιστορία.
- Είπε ότι “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη”. Βάλαμε 2,5 εκ. ανασφάλιστους στο σύστημα Υγείας. Δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα ο κ. Κουτσούμπας.
- Η πρότασή μας για τη ρύθμιση χρεών είναι ριζοσπαστική και ρεαλιστική.
- Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στη Ιστορία.
- Με ποια σημεία από τα 11 που κατέθεσα διαφωνεί. Αυτό πρέπει να απαντήσει.
- Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια.
Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια.

Για κόμμα Κασιδιάρη:
- Το ΚΚΕ δεν ψαρεύει; Γιατί δεν το αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης; Μήπως δεν τον συμφέρει γιατί αναφέρεται σε ένα ιστορικό κόμμα;
- Έχει πέσει βόμβα στη Δεξιά πολυκατοικία. Κατέρρευσαν τα διαμερίσματα που δεν υποσχέθηκαν στήριξη στον κ. Μητσοτάκη.
- Βγήκε ο επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Α.Π. και κατήγγειλε μεθοδεύσεις Γεραπετρίτη, για καφέ έξω από το Μαξίμου και για ανταλλάγματα.
- Γιατί δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία που θα ακύρωνε οποιαδήποτε κάθοδο Κασιδιάρη;
- Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει δει ο τόπος.
- Έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα ο κ. Μητσοτάκης που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα.
- Χορηγοί του Κασιδιάρη.
- Η ακροδεξιά δεν νικιέται με διατάγματα.
Για κριτήρια επιλογής υποψηφίων:
- Υπήρχε και το 2019 μια σκέψη για επιστροφή στη λίστα. Είναι δύσκολη εξίσωση.
- Να μην αδικούμε και σημαντικές προσωπικότητες που βγήκαν με σταυρό.
- Η υπόθεση Γεωργούλη να μην πάρει μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα, αρκεί να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά.

Για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ:
- Το 2019 εγώ υπέγραψα τις συμφωνίες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης για τους υδρογονάνθρακες. 
- Οτιδήποτε έχει υπογραφεί να προχωρήσει και να αξιοποιηθεί.
- Αλλά πρέπει να κάνουμε στροφή στις ΑΠΕ όπως όλη η Ευρώπη.
- Καμιά πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να ανοίξει συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης. Πρέπει να λυθεί ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδα.
- Δεν συμμερίζομαι την άποψη Ζουράρι. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Το θέμα είναι να έχουν ίσες ευκαιρίες τα παιδιά που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα.
- Η κυβέρνηση επέβαλε την ΕΒΕ γιατί ήθελε να μειώσει τους εισακτέους για να κλείσει τμήματα και να υπάρξει δεξαμενή πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια.
- Για μια σειρά από σχολές με χαμηλή ζήτηση θα μπορούσε να υπάρχει ελεύθερη είσοδος και με εξετάσεις για τις υψηλής ζήτησης. 
- Δεν θα καταργήσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση, θα βάλουμε κανόνες, αλλά θα στηρίξουμε την δημόσια εκπαίδευση.
- Ανάκτηση του 51% της ΔΕΗ. Κοστίζει 350 εκ. Το κόστος είναι μια παρανυχίδα του κόστους των επιδοτήσεων που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να είναι λαγός της αισχροκέρδειας.
- Ο Μητσοτάκης θέλει να ιδιωτικοποιήσει και το νερό.
- Αξιοποίηση του ποσοστό που έχει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ.
- Θα καταργήσουμε το ΤΧΣ και θα περάσουμε τις μετοχές στο ΥΠΟΙΚ. Η Εθνική Τράπεζα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα να αποτελέσουν δημόσιο πυλώνα που θα στηρίξει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
- Πώς θα έχουνε ανάπτυξη; Με τους ίδιους και τους ίδιους;
- Το κράτος να παίζει έναν ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο.
- Δεν μπορείς να μπαίνεις σε ένα τρένο και να μην ξέρεις αν θα φτάσεις επειδή ο σταθμάρχης είναι ρουσφέτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ