Κλείσιμο

«Μάχη» για 2+1 δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Οικονομία και ελληνοτουρκικά επηρεάζουν το εκλογικό σώμα

Ρεκόρ σταθερής πρωτιάς για τη ΝΔ και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει από τον Ιανουάριο μικρή, αλλά σταθερή άνοδο, «δείχνει» η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ανθεκτική στο κύμα της ακρίβειας εμφανίζεται η ΝΔ, τρία χρονιά μετά την ανάληψη της εξουσίας. Το ρεκόρ της σταθερής πρωτιάς και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ  θέλει να εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να πραγματοποιήσει τις εκλογές στην ώρα τους,  παρά τις συνεχείς φήμες για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.

Το δημοσκοπικό περιβάλλον, όπως το αποτυπώνει η νέα έρευνα της Pulse, είναι ξεκάθαρο και για τα άλλα κόμματα και δείχνει πως εξελίσσεται σε μια μάχη για δυο με ρυθμιστή το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον φετινό Ιανουάριο και μετά παρουσιάζει μια μικρή αλλά σταθερή άνοδο που από το 22,5% τον έχει φέρει στο 25%. Με αναγωγή επί των εγκύρων εξακολουθεί να υπολείπεται της ΝΔ (33,5%) κατά 8,5 μονάδες. Από τον Μάρτιο και μετά οι έρευνες της Pulse δεν δίνουν πλέον διψήφια διαφορά της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό είναι έως τώρα το κέρδος που έχει αποκομίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ποιο είναι το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Δείχνει ανέτοιμος να κάνει το δημοσκοπικό ξέσπασμα που κάνουν παραδοσιακά τα κόμματα εξουσίας τα οποία βρέθηκαν στην αντιπολίτευση. Παράλληλα η ΝΔ έχει αποφύγει τον κατήφορο της φθοράς χωρίς επιστροφή που καταγράφουν πολλές κυβερνήσεις. Έχει καταφέρει, μάλιστα να αυξήσει το ποσοστό της κατά μισή ή μια μονάδα μετά την «κοιλιά» που έκανε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Οι δυο βασικοί μονομάχοι συνεχίζουν να έχουν μια μικρή άνοδο που δείχνει πως συσπειρώνουν σιγά σιγά το κοινό τους. 

Για το ΠΑΣΟΚ ο βασικός στόχος δείχνει να έχει επιτευχθεί. Απέδειξε πως η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν μια «φούσκα» που έσκασε διατηρώντας τα ποσοστά του στο 14% τον Ιούνιο έχοντας ως «οροφή» το 14,5% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σταθεροί παραμένουν οι υπόλοιποι τρεις της Βουλής. ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ25 3%. Οι αναποφάσιστοι στους οποίους στοχεύουν οι «μεγάλοι» προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους μέχρι και την τελευταία στιγμή είναι στο 7,5%. Κινητικότητα εμφανίζουν και τα μικρά κόμματα, χωρίς να φαίνεται κάποιο να παρουσιάζει μεγάλη δυναμική αυτή τη στιγμή.

Σε μια περίοδο που το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα σφοδρό κύμα ανατιμήσεων είναι σαφές πως η τουρκική προκλητικότητα έχει συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από τη «σημαία» όπως γίνεται παραδοσιακά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την παρουσία του στην Ουάσιγκτον έχει ενισχύσει το προφίλ του στα εθνικά και δεν είναι τυχαίο πως στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας» ανεβαίνει από το 38% στο 41%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρεί από το 23% στο 22%. Όλα αυτά τη στιγμή που οι ευθείες στρατιωτικές απειλές του Ταγίπ Ερντογάν αυξάνουν το φόβο για τα ελληνοτουρκικά στο 66% των ερωτηθέντων. Ένα ενδεικτικό στοιχείο για την κυριαρχία του πρωθυπουργού στο χώρο του κέντρου είναι πως μέσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ κερδίζει την αποδοχή περίπου του 1/3.

Για την οικονομία είναι μεγάλος ο προβληματισμός των πολιτών σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου. Το  38% των ερωτηθέντων προβληματίζονται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 28% για τα καύσιμα και το 18% για τα τρόφιμα με τις δυο τελευταίες κατηγορίες να εμφανίζουν αύξηση της ανησυχίας. Σε αυτόν τον δείκτη, άλλωστε θα επιχειρήσει να παρέμβει το Μαξίμου το επόμενο διάστημα με νέα στοχευμένα μέτρα προκειμένου να διατηρήσει τη διαφορά ασφαλείας που έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Τα δυο κόμματα από τώρα στρέφουν το βλέμμα τους στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου όπου η έμφαση θα δοθεί στην οικονομία. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα το 46% των πολιτών θεωρούν πως πρέπει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της και το 43% να γίνουν εκλογές μέσα στο 2022. Το δείγμα εμφανίζεται μοιρασμένο και εκτιμάται πως τους ερωτηθέντες που «βιάζονται» θα επικαλεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το 82% των ψηφοφόρων του επιθυμεί να γίνουν πιο γρήγορα οι εκλογές και αντίστοιχα το 81% της ΝΔ στην ώρα τους. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (58%) επιθυμούν να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης έναντι του 31% που προτιμά πιο άμεσα εκλογές.