Κλείσιμο

Δένδιας για ΑΟΖ με Αίγυπτο: Στον κάλαθο των αχρήστων το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης (vid)

Η υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι σχέσεις Αθήνας – Καίρου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, που σέβεται τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονιάς.

«Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης της μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να κινείται με αποφασιστικότητα και στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, πάντοτε όμως στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Κάλεσε όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί, να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Σούκρι: Θα μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι τόνισε ότι «η συμφωνία αυτή επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Πηγή: skai.gr