Εντείνονται οι αντιδράσεις για την απαγόρευση εισόδου του Τζιτζικώστα στην Τουρκία- Ενημερώνει την κοινή γνώμη ο Ιμάμογλου

Για «τεχνικό πρόβλημα»  μιλούν οι Τούρκοι- Για σοβαρό επεισόδιο μίλησε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης- Διπλωματικό παρασκήνιο μετά την κράτηση του περιφερειάρχη επί έξι ώρες, την οποία η Τουρκία χαρακτήρισε... φιλοξενία- Στην Κομισιόν το θέμα με επείγουσα ερώτηση της  Μαρίας Σπυράκη

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της «απαράδεκτης και εντελώς καταχρηστικής κράτησης και απαγόρευσης εισόδου» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη, χθες. 
Οι «εξηγήσεις» των τουρκικών αρχών, ότι όλα έγιναν εξαιτίας της «ομοιότητας» του ονόματος του κ.Τζιτζικώστα με εκείνο προσώπου που είχε περιορισμό εισόδου στην Τουρκία, δεν πείθουν, πολύ περισσότερο δε, δεν πείθει ο χαρακτηρισμός της κράτησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ως «φιλοξενία»: Ο κ.Τζιτζικώστας, που έφτασε στη Σμύρνη με το πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο της ευρωπαϊκής υποεπιτροπής ARLEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ως προεδρεύων της ARLEM και με την ιδιότητά του του πρώτου  αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, οδηγήθηκε από τις τουρκικές αρχές σε ένα δωμάτιο του τελωνείου της Σμύρνης και παρέμεινε εκεί, χωρίς να λάβει εξηγήσεις για τους λόγους, επί περίπου έξι ώρες.
Οι «εξηγήσεις» της τουρκικής πλευράς περί τεχνικού προβλήματος, το οποίο όταν λύθηκε άνοιξε την πόρτα της Τουρκίας στον Έλληνα περιφερειάρχη, δεν έπεισαν ούτε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το σοβαρό επεισόδιο.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία, μιλώντας στο Open τόνισε τα εξής: «κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις». Μάλιστα αναγνώρισε και ο ίδιος ως «σοβαρό το περιστατικό».

Να υπενθυμίσουμε ότι την καταδίκη του εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την αδιανόητη πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM).

Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ο δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Για το συμβάν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δεσμεύτηκε, σήμερα το πρωί στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40, να προβεί από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση.

Επίσης, μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και την συνολική επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Ηδη, στην υπόθεση έχει παρέμβει το υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας ζητήσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη και καταχρηστική κράτηση του κ.Τζιτζικώστα, ενώ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι έγιναν παραστάσεις από τις αρμόδιες διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας μας προς τις τουρκικές αρχές.


Ο ίδιος ο κ.Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο twitter επισήμανε ότι η άρση της απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος, ωστόσο, αποφάσισε μετά από όλα όσα συνέβησαν να αποχωρήσει από την Τουρκία και να επιστρέψει στην Ελλάδα. 


Τη συμπαράστασή του στον κ.Τζιτζικώστα εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ με τον περιφερειάρχη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης.

Το ζήτημα όμως φέρνει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας το επεισόδιο η κ. Σπυράκη σημείωσε:    

«Κατέθεσα απόψε (σ.σ. χθες Σάββατο) επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα».

«Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν», αναφέρει και προσθέτει: «Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση. Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους». 

Η ερώτηση της κ. Σπυράκη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα το πρωί (χθες, Σάββατο) την είσοδο στη χώρα χωρίς καμία νόμιμη αιτία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης - Μεσογείου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές; 

2. Τί μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας,  για τον έλεγχο και την πάταξη  πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;»

Πηγή: skai.gr