ΚΑΙΡΟΣ

Ανατολική Μεσόγειος: Το παρασκήνιο για τη διεθνή διάσκεψη- Σε ετοιμότητα η Λευκωσία

Η Κύπρος είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια διεθνή περιφερειακή διάσκεψη για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, διπλωματικές πηγές ανέφεραν  ότι η Λευκωσία θα ανταποκριθεί θετικά σε μια πρόκληση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε εισηγηθεί την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως θεωρείται δεδομένο ότι θα προσκληθεί η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίχνει το βάρος του στην επίτευξη μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας για έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα αποφύγει το άνοιγμα ενός άλλου κεφαλαίου αντιπαράθεσης που αφορά στη σύνθεση στη διεθνή διάσκεψη. Γιατί θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία θα αντιδράσει σε μια πρόκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χθες πως η Ελλάδα θεωρεί αυτονόητη τη συμμετοχή της Κύπρου σε ενδεχόμενη πολυμερή διάσκεψη μεσογειακών χωρών για την Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε δε ότι έχουν, μέχρι στιγμής, γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις και η ελληνική πλευρά «περιμένει να δει το οριστικό, αναλυτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και να τοποθετηθεί».

Η κατάσταση στην περιοχή και κινήσεις που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες θα είναι στο επίκεντρο μίνι τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιήσουν από κοινού Σαρλ Μισέλ και Άνγκελα Μέρκελ με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συνομιλήσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ. 

Η τηλεδιάσκεψη θεωρείται προπαρασκευαστική για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί 24 και 25 στις Βρυξέλλες. Τουλάχιστον από δικής του πλευράς ο κ. Αναστασιάδης σκοπεύει να επαναλάβει τις θέσεις της Λευκωσίας ως προς την αναγκαιότητα λήψης μέτρων τα οποία θα αναγκάσουν την Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενέργειες που στρέφονται εναντίον κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει τηλεδιάσκεψης Μισέλ-Μέρκελ αλλά και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Παναγιώτη Σεντώνα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και υπήρξε συντονισμός ενεργειών ενόψει της ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου και θα ασχοληθεί με τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Σαρλ Μισέλ η οποία ήταν προπαρασκευαστική και είχε να κάνει με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν τις εντάσεις. 

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο ο Σαρλ Μισέλ τόνισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Ο Σ. Μισέλ υπενθύμισε στον Ερντογάν ότι συγκάλεσε τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Μεσόγειο και το σύνολο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Από την άποψη αυτή, θα ληφθούν υπόψη όλα τα μέτρα. Τα μέτρα θα είναι στη βάση της λογικής του μαστιγίου και του καρότου, για την οποία είχε κάνει πρόσφατα αναφορά και ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ.

Πολιτική ίσων αποστάσεων 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε από τον Σαρλ Μισέλ όπως η ΕΕ ακολουθήσει πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Τουρκίας και κρατών-μελών σ’ ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είπε στον Σαρλ Μισέλ ότι «η ΕΕ οφείλει να αποτρέψει τα βήματα της Ελλάδας και κάποιων χωρών της ΕΕ που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως «οι προκλητικές δηλώσεις και βήματα των Ευρωπαίων πολιτικών στα περιφερειακά ζητήματα δεν βοηθούν στη λύση» και πως «η στάση που θα επιδείξει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει τεστ ειλικρίνειας για το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή ειρήνη».

Κοινές προκλήσεις απαιτούν κοινές απαντήσεις 

Την ανάγκη η Ευρώπη «να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεων» και «να απαντήσει με στιβαρότητα αλλά χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις, στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα. «Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το πράξει απολύτως αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Η επιλογή είναι απλή και εναπόκειται στην Τουρκία μπορεί να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις». Όπως επισήμανε άλλωστε, οι ενέργειες της Τουρκίας «δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους μέλους της ΕΕ, στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης, όπως φάνηκε και τον Φεβρουάριο στον Έβρο, όπως φαίνεται στο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο». «Παραβιάζουν την ουσία των αρχών της Ένωσης, την ουσία του ευρωπαϊκού κοινού κεκτημένου. Και γι’ αυτό αυτές οι προκλήσεις που είναι κοινές απαιτούν και απαντήσεις που να είναι κοινές», προσέθεσε.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου