«Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 για την ένταση στη Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.
Έστειλε δε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα υπογραμμίζοντας ότι «οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν« και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται». Αναλυτικά, επισήμανε ότι οι προκλήσεις «ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και –αργότερα - της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και μονάδων του τουρκικού Στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών. Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί τον διάλογο, ωστόσο σημείωσε ότι «διάλογος κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται» προσθέτοντας ότι «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας». Για μια ακόμα φορά τόνισε ότι η μοναδική εκκρεμότητα με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. «Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται.Επισημαίνουμε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή - την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών - στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας».
Τέλος, αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων σημειώνοντας ότι «στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε: Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί, άλλωστε να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης».
Κορωνοϊός
Στο μεταξύ, για σταθεροποίηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, έκανε λόγο ο κ. Πέτσας σημειώνοντα ότι «φαίνεται αφενός ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί και αφετέρου ότι τα μέτρα αυτά αποδίδουν, καθώς δεν παρατηρήθηκε η εκτόξευση των κρουσμάτων που ανέμεναν πολλοί για αυτή την περίοδο».
Ωστόσο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι το άνοιγμα των σχολείων τονίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά, αν τηρηθούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. «Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από θεωρίες συνωμοσίας, θα το πληρώσουμε. Πρώτα τα παιδιά μας, μετά η οικογένειά μας και μετά η κοινωνία μας», σχολίασε απαντώντας ουσιαστικά σε όσους τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία.
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι ο εφησυχασμός. «Με δεδομένο ότι τα κρούσματα σταθεροποιήθηκαν και με την πεποίθηση ότι το άνοιγμα των σχολείων θα εξελιχθεί ομαλά, ο κίνδυνος του εφησυχασμού ελλοχεύει. Δεν πρέπει να του δώσουμε χώρο. Η σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε ξανά. Γιατί αυτή τη φορά δεν θα είναι καλοκαίρι. Θα συμπέσει μια τέτοια απευκταία χαλάρωση με τις εποχικές ιώσεις, ιδίως μάλιστα με αυτή της γρίπης. Και τότε θα πιεστεί το σύστημα υγείας και θα αυξηθεί ο κίνδυνος για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ιδίως μάλιστα τα πιο ευάλωτα», σημείωσε.
Οικονομία
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι καμία χώρα δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τη βιαιότητα του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού τονίζοντας ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια.
«Το αναγκαίο lockdown, επί πολλές εβδομάδες, στοίχισε, όπως σε όλη την Ευρώπη, σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ιδίως, μάλιστα, στον τουρισμό και την εστίαση. Το 2019, ο τουρισμός έφερε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα. Εξαιτίας της πανδημίας, στη φετινή χρονιά ξεκίνησε από το μηδέν. Μιλώντας στη Βουλή στις 3 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία - όπως και οι οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. - θα υποστεί φέτος εξαιτίας του κορονοϊού μεγάλη ύφεση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (15%) και είναι μικρότερη από αυτή που παρατηρείται σε μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (-16,3%). «Πάει, λοιπόν, πολύ να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η ύφεση οφείλεται στην ασκούμενη πολιτική, όταν πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη και όταν η μεγαλύτερη βουτιά έγινε στην Ισπανία, όπου συγκυβερνούν σύντροφοί τους με τους οποίους αγκαλιάζονταν μέχρι πρότινος», σχολίασε ο ίδιος.
Πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση δρομολόγησε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, ύψους 24 δισ. ευρώ, από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει φυλάξει εφεδρείες για να στηρίξει την κοινωνία, τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά που υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Ήδη, με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στα άλλα:
- Επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα.
- Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και για τον Οκτώβριο, καθώς και η εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του έτους.
- Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους εποχικά εργαζόμενους.
- Προβλέπεται τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, πάνω από 1 δισ. ευρώ, που θα καλύπτει ακόμα και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή.
Για την υλοποίηση των μέτρων που έχει πάρει η Κυβέρνηση, προβλέπεται αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6 δισ. ευρώ.
«Το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί με μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.