Κλείσιμο

Αγγελής: «Ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού ο πρώην πρωθυπουργός»

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να έβαλε εκ νέου στο «κάδρο» ο Ιωάννης Αγγελής στη συνέχεια της τρίτης κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή και μετά την κατάθεση του απόρρητου εγγράφου «φωτιά» του FBI που κατέρριπτε την εμπλοκή πολιτικών από τις αμερικανικές αρχές.

«Ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού ο πρώην πρωθυπουργός»

«Το αφεντικό της κυρίας Τουλουπάκη ήταν ο "Ρασπούτιν"», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε άλλο σημείο συμπλήρωσε ότι «ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού είναι ο πρωθυπουργός», αφού προηγουμένως φέρεται να είχε επαναλάβει τους ισχυρισμούς του ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τις «μεθοδεύσεις» της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, αλλά ανάμεσα στις δύο εσωκομματικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την πιο σκληρή του επονομαζόμενου «Ρασπούτιν» για διώξεις πολιτικών αντιπάλων με την εκτίμηση ότι θα αύξανε τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος κατά 3%.

Ο ίδιος δήλωσε κατά πληροφορίες έκπληκτος από την τακτική της Εισαγγελίας Διαφθοράς, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή τη δίωξη πολιτικών προσώπων χωρίς την ύπαρξη ούτε καν απλών ενδείξεων.

«Αν η Ολομέλεια Εφετών γνώριζε όσα εγώ θα της έπαιρναν την υπόθεση»

Όταν έγινε, δε, γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας Εφετών να μην αναθέσει τελικώς σε ειδικό εφέτη ανακριτή την υπόθεση Novartis, διατηρώντας την στα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη, ο πρώην εποπτεύων της Ιωάννης Αγγελής, φέρεται να υποστήριξε πως αν γνώριζαν όσα ο ίδιος η απόφασής των μελών της θα άλλαζε άρδην

«Η Ολομέλεια Εφετών δεν ξέρει τις λεπτομέρειες που ξέρω εγώ. Αν ήξεραν οι Εφέτες όσα γνωρίζω προσωπικά για την υπόθεση θα της την έπαιρναν οπωσδήποτε. Αν βρεθεί έστω και ένας Εφέτης για παράδειγμα και μου πει ότι υπάρχει πρωτόκολλο στα έγγραφα της Νοβάρτις, να πάει να κοιτάξει τα μάτια τους. Εάν επιβεβαιωθεί ότι έχω άδικο, εγώ θα παραιτηθώ, θα πάω να αλλάξω δουλειά», είπε σύμφωνα με πληροφορίες.

«Δεν θα ασκούσα δίωξη στον Λοβέρδο αλλά στους εισαγγελείς για κατάχρηση εξουσίας»

Συνεχίζοντας στο πεδίο των άρον άρον διώξεων πολιτικών προσώπων άνευ στοιχείων και  ερωτηθείς από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη, σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Ιωάννης Αγγελής, φέρεται να απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ασκούσε ο ίδιος δίωξη στον πρώην υπουργό με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία.

«Όχι, δεν θα ασκούσα τέτοια δίωξη. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, αν ήμουν ακόμα επόπτης, θα ασκούσα δίωξη στους εισαγγελείς για κατάχρηση εξουσίας», φέρεται να σημείωσε ο κ. Αγγελής.

«Τον Ρασπούτιν τον είχαν βάλει και στην ΕΥΠ...»

Ο Ιωάννης Αγγελής απέφυγε και αυτή τη φορά να κατονομάσει ευθέως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως το αόρατο πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν» που έχει καταγγείλει ότι υπαγόρευε τις κινήσεις της κ. Τουλουπάκη, αλλά τον φωτογράφισε ξεκάθαρα όπως έχει πράξει επανειλημμένα δίνοντας επιπλέον στοιχεία που συνθέτουν το παζλ.

Ο διάλογος που καταγράφηκε στο εσωτερικό της Επιτροπής φέρεται να έχει ως εξής:

Κώστας Κυρανάκης (ΝΔ): Είπατε ότι με το ένα πόδι πατάει στον ΣΥΡΙΖΑ ο «Ρασπούτιν» και με το άλλο στη ΝΔ

Ι. Αγγελής: Ναι το είπα.

Βασίλης Κεγκέρογκου (ΚΙΝΑΛ): Δηλαδή;

Ι. Αγγελής: Έχει σχέση με συγκεκριμένα πρόσωπα... Τον είχαν βάλει και στην ΕΥΠ. Εγώ αυτά ξέρω.

«Η Τουλουπάκη το παιδί του Παπαγγελόπουλου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών»

Σε άλλο σημείο της εξέτασής του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κληθείς να σχολιάσει τη σχέση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, φέρεται να είπε: «Η Τουλουπάκη ήταν το παιδί του Παπαγγελόπουλου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών», περιγράφοντας εκ νέου ένα παρασκήνιο αστοχιών, παρατυπιών και ύποπτων μεθοδεύσεων της ίδιας και σημειώνοντας κατά πληροφορίες δηκτικά ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν «μίας γυναικός αρχή» όπου η κ. Τουλουπάκη έκανε ό,τι ήθελε χωρίς κανέναν έλεγχο.

«Ο "Ρασπούτιν" παρενέβαινε και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ιωάννης Αγγελής ενέπλεξε τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν» με εξωθεσμικές παρεμβάσεις και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις πλην της Novartis. Ο διάλογος που σημειώθηκε εντός της Επιτροπής φέρεται να έχει ως εξής:

Κυρανάκης: Κατονομάζετε τον κ.Τσίπρα αλλά όχι τον Ρασπούτιν. Γιατί κύριε Αγγελή;

Ι.Αγγελής: Ο Ρασπούτιν προσπαθεί να με κοντύνει γιατί φοβάται μην βγω και τον κατονομάσω. Οπότε τότε θα έχει να λέει «Σιγά ποιος με κατηγορεί! Είναι αφερέγγυος».

Κυρανάκης: Υπάρχουν άλλες υποθέσεις που επενέβαινε ο Ρασπούτιν;

Ι.Αγγελής: Ναι πιστεύω ότι υπάρχουν. Αλλά αυτά δεν τα έχει ελέγξει κανείς. Μιας γυναικός αρχή ήταν η Εισαγγελία. Τα χουμε πει αυτά.

Με άλλη έκθεση FBI απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή - αλλά αποδομείται η επιμονή του σε πολιτικά πρόσωπα

Στα ενδιαφέροντα της διαδικασίας καταγράφηκε η εμφανής προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναστρέψει το κλίμα που προκλήθηκε από το απόρρητο έγγραφο «φωτιά» του Ιωάννη Αγγελή, που κρίθηκε ότι έβαλε τέλος στην εμπλοκή πολιτική προσώπων με τη σφραγίδα του FBI, καταθέτοντας έταιρη έκθεση  του FBI με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018 και αναφορά σε αυτή 7 πολιτικών προσώπων, με τον ισχυρισμό ότι και οι Αμερικανοί διερευνούσαν πολιτικούς.

Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, αποδομήθηκε από βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που σχολίαζαν κατά πληροφορίες δύο κρίσιμα δεδομένα.

1.Ότι η εν λόγω έκθεση συνιστά απάντηση του FBI σε ερώτηση που του έθεσε η Ελένη Τουλουπάκη, ενώ όμως αγνοείται το περιεχόμενο της δικής της ερώτησης.

Άρα έχουμε απάντηση χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή ερώτηση.

2.Ότι η έκθεση παραθέτει απλώς τα ονόματα 7 πολιτικών χωρίς να τα συσχετίζει με οποιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση ή να αναφέρει ότι εντόπισε οτιδήποτε μεμπτό, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως τα ονόματά τους αναφέρονται μόνο και μόνο επειδή γι' αυτά ρώτησε η κ. Τουλουπάκη.

Άλλωστε ενδιαφέρον έχει και το χρονικό των ενεργειών της κ. Τουλουπάκη για την εμπλοκή των 10 πολιτικών.

-Στις 1/8/2017 το FBI απαντά στην Εισαγγελία Διαφθοράς ότι δεν έχει στοιχεία για εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση Novartis.

-Στις 6/2/2018 (6 μήνες μετά) η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβιβάζει στη Βουλή δικογραφία κατά των 10 πολιτικών προσώπων, τα οποία εμπλέκει στην επίμαχη υπόθεση.

«Κατασχέστε τα εξερχόμενα έγγραφα της Τουλουπάκη»

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η προτροπή που φέρεται να απηύθυνε προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής ο κ. Αγγελής για κατάσχεση των εγγράφων που αφορούν τα ερωτήματα της κ. Τουλουπάκη προς το FBI για πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση και παραμένουν άφαντα με την επίκληση του απορρήτου, αφήνοντας όμως το παζλ των στοιχείων λειψό.

Βασίλης Κεγκέρογκου (ΚΙΝΑΛ): Όλα τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία είναι απαντητικά από τους Αμερικανούς. Τα εξερχόμενα της Εισαγγελίας δεν τα έχουμε.

Ι. Αγγελής: Δεν υπάρχουν στη δικογραφία. Μπορείτε να κάνετε ως Επιτροπή ακόμη και κατάσχεση στα έγγραφα της Εισαγγελίας. Δεν έχει δικαίωμα να επικαλείται το απόρρητο η Τουλουπάκη.

Μετά από τρεις ημέρες, αλλεπάλληλες «ρουκέτες», πλήθος αποκαλύψεων και πολλή «τροφή» για σκέψη, η κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή στην Προανακριτή Επιτροπή ολοκληρώθηκε. Ο επόμενος μάρτυρας που θα κληθεί να προσέλθει θα αποφασιστεί σε μίνι συνεδρίαση πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη.