Αγγελής: Ο Παπαγγελόπουλος ανησυχεί γιατί ξέρει τι έχει κάνει...

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ένα οργιώδες παρασκήνιο παρατυπιών και μεθοδεύσεων που συνιστούν κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της Εισαγγελέως Διαφθορά, Ελένης Τουλουπάκη καθ' υπαγόρευσιν του επονομαζόμενου Ρασπούτιν, φέρεται να περιγράφει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Προανακριτική Επιτροπή, ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, αναφορικά με την καταγγελλόμενη σκευωρία.

«Ο Παπαγγελόπουλος ανησυχεί γιατί ξέρει τι έχει κάνει...»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος έχει εξαπολύσει νέες «ρουκέτες» κατά της κ. Τουλουπάκη, ενώ παρότι δεν έχει κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον περιβόητο «Ρασπούτιν», φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος πέρασε στη λεκτική επίθεση εναντίον του, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις καταθέσεις του επειδή «ανησυχεί γιατί ξέρει την αλήθεια και τι έχει κάνει...».

Πάντα κατά πληροφορίες, οι αναφορές του έχουν ως εξής:

Ι. Αγγελής: Από φιλικές έως ουδέτερες. Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ. Τον είχα επισκεφτεί κι ως υπουργό. Είχα και γραφείο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί ήμουν υπεύθυνος για τα πληροφοριακά συστήματα.

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Σας είχε χαρακτηρίσει αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή. Μετά σας παρουσίασε ως φαιδρό πρόσωπο. Ποιος ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας;

Ι. Αγγελής: Είναι ευνόητο. Όταν δεν μπορείς να χτυπήσει τον γάιδαρο χτυπάς το σαμάρι.

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Γι' αυτά που είπατε;

Ι. Αγγελής: Και γι' αυτά που θα πω εδώ

Θ. Πλεύρης (ΝΔ):  Θεωρείτε πως θεωρεί ότι με όσα λέτε θίγεται ο ίδιος;

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Είμαι απολύτως βέβαιος.

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Θέλει να υποβαθμιστούν οι καταγγελίες σας;

Ι. Αγγελής: Ναι.

Θ. Πλεύρης (ΝΔ):  Γιατί ο Παπαγγελόπουλος ενοχλείται γι' αυτά που λέτε εσείς και σας επιτέθηκε;

Ι. Αγγελής: Ανησυχεί διότι ξέρει την αλήθεια και ξέρει τι έχει κάνει.

«Το ίδιο πρόσωπο "Ρασπούτιν" & αυτός που παρενέβαινε στη Ράικου»

Οι ίδιες  πηγές αναφέρουν πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ταυτίσει με βεβαιότητα τον περιβόητο «Ρασπούτιν» με το πρόσωπο που παρενέβαινε στο έργο της τέως Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, οδηγώντας τη στην παραίτηση.

«Το πρόσωπο που είναι ο "Ρασπούτιν" είναι το ίδιο που παρενέβαινε και στην κ. Ράικου. Με απόλυτη βεβαιότητα», φέρεται να σημείωσε.

«Καίει» Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας ο Αγγελής - αδιανόητες οι διώξεις πολιτικών άνευ στοιχείων

Και με τη σημερινή του κατάθεση ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να «καίει» την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αποδίδοντάς της χειρισμούς που συνιστούν κατάχρηση εξουσίας, περιγράφοντας κατά πληροφορίες ένα είδος εμμονής της ίδιας στην άσκηση διώξεων σε πολιτικά πρόσωπα χωρίς να υπάρχουν καν ενδείξεις παρά μόνο με υποθέσεις και εκτιμήσεις προσώπων, τα οποία κατέστησε παρατύπως προστατευόμενους μάρτυρες.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που φέρεται να μετέφερε ο ίδιος στην Προανακριτική Επιτροπή αναφορικά με την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και εκείνη του Ανδρέα Λοβέρδου, στην περίπτωση του οποίου αναφέρθηκε εμμέσως.

Εμπλοκή Σαμαρά - Λοβέρδου με «υποθέτω» και «αν» - με ανύπαρκτο βίντεο ο Πικραμμένος

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Για τον κ. Σαμαρά τι σας είπε η κυρία Τουλουπάκη;

Ι. Αγγελής: Μόνο για την μαρτυρική κατάθεση. Μου είπε ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα και άρα πρέπει να «τα πήρε». "Και μόνο με αυτό θα τον κατηγορήσεις;" της είπα. Δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία. Και εκείνη μου απάντησε: "Για μένα είναι αρκετά". Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα», φέρεται να είπε ο κ. Αγγελής για τον Αντώνη Σαματά.

Ενώ συνεχίζοντας και φωτογραφίζοντας την περίπτωση Λοβέρδου, πρόσθεσε κατά πληροφορίες: « Όπως και για άλλον πολιτικό, που λέει ο μάρτυρας ότι "δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ". Δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει και ο πάρεδρος, που μόλις βγήκε από την σχολή δικαστών».

Ανάλογες ήταν οι αναφορές που φέρεται να έκανε και για τον Μάριο Σαλμά ότι επίσης δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος του.

«Είπα στην κ. Τουλουπακη "δείξε μου τη δικογραφία". Υπήρχαν 10 δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η Τουλουπακη πως υπάρχει βίντεο ότι ο κ. Πικραμμένος πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: το έχεις δει; Ναι, μου λέει. Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση; Όχι, απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη μέρα μου λέει "συγγνώμη, αφορά άλλο πρόσωπο"», φέρεται να επισήμανε ο ίδιος περιγράφοντας τον τρόπο εμπλοκής του Παναγιώτη Πικραμμένου και περιγράφοντας ένα παρασκήνιο μεθοδεύσεων. 

Σχολιάζοντας συνολικά τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων και διαβιβάστηκε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, φέρεται να υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «Με "υποθέτω" και "αν" κι "εφόσον" δεν ασκείται δίωξη. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. Υπήρξε «ματρυροποίηση των κατηγορουμένων από την Τουλουπάκη παρανόμως».

Ο ίδιος, δε, τόνισε ότι η επίμαχη δικογραφία των 10 θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στη Βουλή άμεσα και αμελλητί, υπογραμμίζοντας ότι εξαιτίας της καθυστέρησης διαβίβασής της κατά 4 μήνες, ο ίδιος είχε ζητήσει τότε την πειθαρχική δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη.

Σωρεία παρατυπιών & παραβάσεων με διερεύνηση και προστατευόμενους μάρτυρες

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, φέρεται να επανέλαβε τις καταγγελίες του για πλήθος αστοχιών, παρατυπιών και παραβάσεων, που διαπίστωσε από τους αρμόδιους εισαγγελείς και δη της Ελένης Τουλουπάκη τόσο κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη της δικογραφίας κατά των πολιτικών προσώπων όσο και στην αντιμετώπιση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Μεταξύ άλλων φέρεται να είπε ότι η κ. Τουλουπάκη ενέταξε  παράνομα σε καθεστώς προστασίας τον Νίκο Μανιαδάκη, καθώς γνώριζε ήδη ότι εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση ως κατηγορούμενος.

«Δεν θα μπορούσε καν απλός μάρτυρας να είναι. Θα έπρεπε να κληθεί ως ύποπτος. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος», υποστήριξε ο ίδιος κατά πληροφορίες.

Σε ερώτηση, δε, του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης- πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis - ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ έχει καταγγελθεί για υπεξαίρεση, ο κ. Αγγελής αποσαφήνισε ότι ο ρόλος του μάρτυρα και του υπόπτου είναι διαφορετικός.

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Μπορεί στο μεσοδιάστημα ο εισαγγελέας να καλεί ξανά τους μάρτυρες και να διαπραγματεύεται ή να απειλεί;

Ι. Αγγελής: Όχι δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διαδικασία. Ο νόμος ορίζει όρια.

Κατά πληροφορίες πάντως ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει άλλους προστατευόμενους μάρτυρες πλην του κ. Μανιαδάκη που έχει απενταχθεί από το καθεστώς.

Υποψίες παραίτησης του προκατόχου του

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Ιωάννης Αγγελής διατύπωσε υποψίες ότι ο προκάτοχός του εποπτεύων στην Εισαγγελία Διαφθοράς, δεν αποχώρησε για λόγους υγείας όπως επικαλέστηκε, αλλά παραιτήθηκε για άλλους λόγους...

«Υπάρχουν έγγραφα των Αμερικανών που λένε ουδεμία εμπλοκή πολιτικού»

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αγγελής επανέλαβε την άποψη πως δεν τηρήθηκε από την Ελένη Τουλουπάκη η τυπικότητα της διαδικασίας στη δικαστική συνδρομή, αποκαλύπτοντας εκ νέου την ύπαρξη εγγράφων που αποδεικνύουν ότι οι αμερικανικές αρχές δεν  είχαν καμία ανάμειξη πολιτικού προσώπου, αλλά όπως φέρεται να υποστήριξε η Εισαγγελέας Διαφθοράς τα απέκρυψε.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που φέρεται να είχε με τον Πρόεδρο της Προανακριτικής, Γιάννη Μπούγα.

Γ. Μπούγας (Πρόεδρος): Έχει τηρηθεί η αρχή της τυπικότητας για την δικαστική συνδρομή;

Ι. Αγγελής: Όχι δεν έχει τηρηθεί. Η κυρία Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής. Και αυτός είναι ο χειρότερος βαθμός που μπορεί να πάρει ένας δικαστής. Με επιμονή προσωπικά ζήτησα να μου δώσει τα έγγραφα με τις αμερικανικές αρχές. Δεν μου τα έδωσε όλα. Υπάρχει έγγραφο, από όσο θυμάμαι, που εγώ διάβασα ότι οι Αμερικανοί απαντούν πως ουδεμία εμπλοκή υπάρχει από πολιτικό πρόσωπο. Εμπλοκή αναφέρουν τα έγγραφα μόνο για γιατρούς. Αυτά τα έγγραφα πρέπει να αναζητηθούν.