Το γνωστό τραγούδι με τη φωνή του αείμνηστου Ξυλούρη, γράφτηκε στα χρόνια της χούντας. Με ακαταλαβίστικες λέξεις και άσχετες μεταξύ τους, κατάφερε να γίνει μεγάλη επιτυχία. Και όχι μόνον στους αντιστασιακούς κύκλους.
Μετά από πολλά χρόνια ο ίδιος ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος έδωσε την μετάφραση του: ζάβαρα» = λάβαρα, «κάτρα» = μαύρα, «νάμα» = βάπτισμα, «λάμα» = το μαχαίρι, «νέμια» = Ανέμισαν, «ίλεος» = Έλεος. Δηλαδή: Ζάβαρα κάτρα νέμια = Λάβαρα Μαύρα Ανέμισαν Ίλεος Ίλεος = Έλεος, Έλεος.
Συνομιλώντας με έναν ιδιαίτερα ευφυή και σοβαρό άνθρωπο τις προηγούμενες ημέρες, όταν το ρώτησα να μου δώσει τη δική του ερμηνεία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μου απάντησε με το συγκεκριμένο στίχο: ζαβαρακατρανέμια! Λάβαρα μαύρα ανέμισαν, έλεος.
Γεγονός είναι πως το μήνυμα των πολιτών είτε δια της αποχής είτε δια της ψήφου, ήταν συγκεκριμένο και δηκτικό. Όλα τα κόμματα έχουν εισέλθει σε μια αναγκαστική αναζήτηση νέων στόχων, αλλαγής προγραμμάτων και ενδεχομένως και αλλαγής ηγεσιών. Το τελευταίο μπορεί να μην αγγίζει-προσώρας, λένε κάποιοι εχθροί του πρωθυπουργού-τη ΝΔ αλλά σίγουρα έχει άμεση σχέση με την πολύπαθη κεντροαριστερά. Διότι μετά το 2017 σε όλα τα επίπεδα εμφανίζεται ηττημένη και ακρωτηριασμένη. Πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και κυρίως εκλογικά.
Η ΝΔ αναζητά, μέσω της κυβέρνησης το νέο της ρόλο. Σενάρια πρόωρων εκλογών έχουν αρχίσει να συζητούνται εντός του Μαξίμου: «τώρα που είναι διαλυμένοι, θα τους τελειώσουμε ολοκληρωτικά», λένε αρκετοί. Πάντως ο πρωθυπουργός φαίνεται πως συνεχίζει να είναι θιασώτης των θεσμών. Οι φωνές των εσωτερικών του αντιπάλων λέγεται πως δεν αποτελούν για εκείνον τροχοπέδη στην πορεία του για μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές. Εξάλλου από αυτό θα κριθεί στις επόμενες εκλογές του 2027. Από την τήρηση των λόγων και των πράξεων του και όχι αν το καράβι το πάει πιο δεξιά ή πιο αριστερά.
Στην κεντροαριστερά, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όλοι αναζητούν τον ηγέτη. Και αυτό τρομοκρατεί τις ηγεσίες τους. Ο κ. Κασσελάκης φοβάται τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα και λειτουργώντας εσχατολογικά λαμβάνει αποφάσεις ωσάν να ήταν το τέλος του κόσμου ή της πολιτικής για εκείνον. Η φράση του «μπορώ και εκτός πολιτικής», δεν δείχνει ιδεολογική τουλάχιστον τοποθέτηση. Η απόφαση, πάντως ανήκει στον Έλληνα πολίτη. Κάτι που γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι δεδομένα: ο Βασιλιάς απέθανε ζήτω ο Βασιλεύς!
Ζαβαρακατρανέμια…