Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε ότι ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού κατέθεσε αίτηση κατοχύρωσης του σήματος Turkaegean τον Ιούλιο του 2021 και έλαβε την κατοχύρωση τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Η Ελλάδα δεν έλαβε έγκαιρα γνώση της κατοχύρωσης, επομένως δεν έκανε αίτηση ανακοπής εντός της τρίμηνης προθεσμίας που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σημειώνουμε ότι (ορθά, κατά τον υπογράφοντα) η Ελλάδα δεν διαθέτει σύστημα παρακολούθησης των σημάτων, διότι παγκόσμια κατατίθενται περί τα 15 εκατομμύρια σήματα, και ένα τέτοιο έργο παρακολούθησης θα απαιτούσε μεγάλη επένδυση για τη χώρα, με σχεδόν μηδενική απόδοση.
Επομένως, ο υπογράφων θεωρεί ότι το θέμα είναι τεχνικά και νομικά πολύπλοκο και δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση.
Η Ελλάδα, διά του Υπουργείου Ανάπτυξης προσέβαλε το σήμα αυτό, η προσφυγή εκδικάστηκε και η απόφαση δημοσιεύθηκε τη 10.01.2025. Η προσφυγή κρίθηκε απολύτως επιτυχής και το προσβαλλόμενο σήμα κρίθηκε άκυρο για όλες τις προσβαλλόμενες υπηρεσίες.
Τι σημαίνει η ακύρωση και τι ακολουθεί;
Αναμένεται ότι ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού θα κάνει έφεση έναντι της απόφασης αυτής. H γνώμη του υπογράφοντος είναι ότι η απόφαση απόρριψης του σήματος Turkaegean είναι άριστα εμπεριστατωμένη από την επιτροπή και δεν πρόκειται να ακυρωθεί.
Αν η απόφαση απόρριψης ακυρωθεί, ο τουρκικός οργανισμός θα συνεχίσει να έχει αποκλειστικότητα στη χρήση του σήματος.
Αν η απόφαση απόρριψης δεν ακυρωθεί, αυτό σημαίνει ότι κανένας άλλος δεν πρόκειται στο μέλλον να λάβει κατοχύρωση για παραπλήσια σήματα, όπως το Graegean, Greekagean, Italionian, διότι το τμήμα προσφυγών αποφάσισε ότι παρόμοια σήματα θεωρούνται «περιγραφικά».
Κυρίως όμως, αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού δεν θα έχει πλέον το αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του σήματος Turkaegean στα κράτη μέλη της ΕΕ, διότι αυτό θα γίνει κοινό κτήμα. Αυτό σημαίνει, ότι ο καθένας (αλλά και ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού) μπορεί να το χρησιμοποιεί ελεύθερα ενός της ΕΕ, χωρίς να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εμπορικών σημάτων. Μπορεί όμως να παραβιάζονται άλλα. Δεδομένου ότι ο τουρκικός οργανισμός δεν έχει εγκαταλείψει το σήμα, αντίθετα, έχει ήδη αρχίσει να κάνει χρήση του σήματος αυτού (βλ. https://aegean.goturkiye.com/), ένας νέος δυνητικός χρήστης του σήματος, όπως για παράδειγμα ένα τουριστικό γραφείο κάποιου νησιού του Αιγαίου, μπορεί μεν να κάνει χρήση του, αλλά θα κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παραβίαση της νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού, ιδιαίτερα αν κάνει χρήση όλου του σήματος, που περιλαμβάνει τη λέξη Turkaegean και μια κόκκινη καρδιά, πάνω δεξιά της.
* Ο Δρ. Δημήτρης Κουζέλης είναι European Patent Attorney, πρώην Διευθυντής στο European Patent Office, συνιδρυτής της Intellex, εκπρόσωπος του ΣΕΒ στην Business Europe, μέλος του ΤΕΣ Καινοτομία και Διανοητική Ιδιοκτησία, Πρόεδρος της Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ICC-Hellas.