Τώρα που το δεύτερο και το τρίτο κόμμα διεκδικούν τα πρωτεία στην αντιπολίτευση, ας συμφωνήσουμε σε ορισμένες αυτονόητες αρχές για την σωστή λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Η στάση του κάθε κόμματος απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να καθορίζεται με το αν οι συζητούμενες κάθε φορά ρυθμίσεις, είναι σωστές και θα πρέπει να υπερψηφιστούν, ή κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση και θα πρέπει να καταψηφιστούν.
Στο πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σωστά και υπερψήφισε τις ρυθμίσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε λάθος καταψηφίζοντας τις ρυθμίσεις.
Στο δεύτερο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και των συνταξιούχων, το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε λάθος καταψηφίζοντας τις περισσότερες διατάξεις και ο ΣΥΡΙΖΑ κάπως πιο σωστά υπερψηφίζοντας ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου.
Το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε λάθος, διότι δεν καταψήφισε επειδή βρίσκει λανθασμένες τις διατάξεις, αλλά επειδή φοβήθηκε ότι υπερψηφίζοντας για δεύτερη φορά κυβερνητικές διατάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταγγείλει ότι συμπλέει με την Ν.Δ.
Κι αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε ορισμένα άρθρα για να μη κατηγορηθεί από την κυβέρνηση κι από το ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθεί την ίδια μηδενιστική στρατηγική, λέγοντας σε όλα όχι.
Αυτή όμως δεν είναι υπεύθυνη στάση, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από το ΠΑΣΟΚ.
Η υπεύθυνη και η θεσμική προσέγγιση, είναι ότι ψηφίζεις ό,τι σε βρίσκει σύμφωνο, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους και της στρατηγικής που έχεις χαράξει. Αυτό θέλει κι αυτό απαιτεί η κοινωνία.
Όποιος το κάνει θα κερδίσει. Κι όποιος δεν το κάνει θα βουλιάξει…